60 letni moški se je utaboril pred mariborski CSD

CSD Maribor, slika: google maps

60-letni Emil Špindler je zaradi prevaranta ostal brez svoje kmetije v Ljutomeru, potem pa je zaradi dolga moral za dve leti v zapor. Ker nima kam, se je utaboril kar pred Centrom za socialno delo na Teznem.

“Nisem pijanec, nisem narkoman. A vseeno sem odšel v Zavetišče za brezdomce na Šentiljski, kjer so mi pojasnili, da svojih stvari ne morem prinesti s seboj. Da lahko le prespim, potem pa moram oditi.”

Nima kam!

60-letni Emil Špindler je pred časom po krivici ostal brez lastnega doma, potem je, ker upniku ni mogel vrniti 25.000, moral za dve leti v zapor na Dob. Tam je bil, kot pravi, obkrožen z morilci in psihopati, ko so ga naposled izpustili, pa si je le stežka našel delo. Sploh glede na to da je sladkorni bolnik in trpi za visokim pritiskom. Rad bi se kje umil in pobril, tu in tam ga kakšna prijazna duša spusti v svoj dom, da poskrbi za najbolj osnovne potrebe.

Niso mu ponudili niti kozarca vode

Kot nam je zaupal, se je doslej kar tri mesece potikal po gozdovih in čakal na neprofitno stanovanje, ki bi mu ga naj obljubili na Stanovanjskem skladu v Mariboru. Brez doma je sicer že eno leto, vse odkar so ga izpustili iz zapora. Ker do slednjega nikakor ni prišel, je zaprosil za samsko sobo, za katero je prejel pozitivno mnenje. A tudi na slednjo že dolgo čaka. Tako se je utaboril kar poleg Centra za socialno delo na Teznem, kjer mu po njegovem pričanju nihče ni ponudil niti kozarca vode.

Gospodu so pojasnili, da bi mu v izrednih primerih lahko takoj dali sobo. Na stanovanjskem skladu so ga povabili na razgovor in mu dejali, da sobo zanj še belijo, a tega je bilo že mesec nazaj. Gospod je pojasnil, da je sladkorni bolnik in trpi za visokim pritiskom, da pa ponoči ne more zaspati, če je sobi z njim več ljudi, zato je zaprosil za samsko sobo. Poleg tega ima še veliko reči, ki jih nima kam pospraviti; ponoči se boji, da bi mu jih ukradli. Doslej jih je hranil v znančevem kombiju. Potem ga je gospa iz Stanovanjskega sklada povabila h notarju da bi overili pogodbo o selitvi, a potem se je prenehala javljati. Piše Maribor24.

slika: Maribor24

Kakšna je njegova zgodba?

Špindler je ostal brez doma po krivici. V Ljutomeru je imel svojo kmetijo, ki jo je želel kupiti nek varnostnik iz Domžal, kateri mu je namesto are ponudil stari avtomobil znamke Peugeot. Ker je Špindler tedaj nujno potreboval avto, ga je tudi vzel, a očitno je bil pri tem prevaran. Kupca bi potem moral čakati še 6 mesecev za preostanek plačila za kmetijo. “Po šestih mesecih sem ga poklical in mu rekel, da je prišel čas, da mi izplača celotno kupnino, kakor je tudi obljubil.” Kupec pa mu je odgovoril, da mu ni dolžan plačati ničesar, češ da mu je dal že avto. Špindlerja so policisti potem privedli na sodišče v Domžale, kjer je sodnica odredila, da mora plačati 25.000 evrov, sicer gre v zapor.

Kupec iz Kranja sedaj živi na njegovem zemljišču v Ljutomeru, prevaran 60-letnik pa je ostal na cesti, sam in z resnim zdravstvenim stanjem. Kot nam je še zaupal Špindler, je prevarantu prevaro uspelo izvesti predvsem zaradi poznanstev na pravih mestih.

M.G.