slika: Maribor24

Vsi verjetno poznate zabojnike Humana, ki se nahajajo po vseh večjih krajih po Sloveniji. Morda ste vanje že kdaj tudi odložili kos oblačila, v prepričanju, da ga bo prejel nekdo, ki si kosa oblačila ne more privoščiti.

Kje pristanejo oblačila Humane?

Oblačila iz teh zabojnikov ne romajo v roke revnih posameznikov in njihovih lačnih otrok, temveč jih prodajo v tujino. Podjetje Humana, d. o. o., je del velikega nizozemskega podjetja, ki ima svoje izpostave po Evropi, Aziji, Ameriki in Afriki. K nam se je razširilo iz sosednje Avstrije, uspeh pa poznavalci pripisujejo predvsem dobri logistični razporejenosti zabojnikov in dejstva, da ime Humana in njihov slogan »People to people« (ang. ljudje za ljudi) predstavljata dobrodelnost, piše svet24.

  • Humana pošlje polne zabojnike oblačil v večje sortirne centre, kjer jih sortirajo na uporabne in neuporabne. Uporabna oblačila končajo v tako imenovanih »second hand trgovinah«, kjer prodajajo že rabljena oblačila, neuporabna pa pošljejo v reciklirne centre, kjer jih uporabijo za pridobivanje toplotne energije ali pa jih predelajo v nova oblačila. Humana torej zbrana oblačila proda v tujino. S tem naj bi zavajala ljudi, ki  odvržejo oblačila v zabojnike, misleč, da bodo romala v katero od slovenskih dobrodelnih organizacij.
Je pa ob tem treba zapisati, da je model, kakršnega uporablja Humana, torej zbiranja in nadaljnje prodaje rabljenih oblačil povsem legitimen in zakonit, a se ob tem samo od sebe postavlja vprašanje, koliko sta sporna ime in slogan družbe, ki nagovarja ljudi, kot da gre za humanitarno zbiranje oblači.
  • Koliko uporabnih oblačil zaradi Humane ne dobi recimo Karitas?
slika: svet24

M.G.