slika: Svet24 (osebni arhiv)

Petletni Gal se je v Mariboru rodil z deformacijo komolcev. Naši zdravniki so mu zavrnili zdravljenje v ZDA pri dr. Paleyju, tokrat s sklicevanjem na zakon o upravnem postopku. Starši bodo zato tožili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zbirali denar za poseg v ZDA.

Kakšno bolezen ima Gal?

Mali Gal se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, ker sta njegovi kosti koželjnica in podlahtnica zaraščeni. Dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da sta dlani obrnjeni navzgor.

Po štirih letih zdravniških pregledov, mnenj, nasvetov in zavrnitev je družina Vrbnjak Šteflič iz Dupleka odločena, da bo pravico za sina iskala na sodišču. Njihov Gal bo poleti dopolnil šest let in bi najbrž pričel obiskovati šolo, če ne bi imel zdravstvenih težav. Zdaj starši ne vedo, ali je to smiselna odločitev, saj še kar čaka na operacijo, s katero bi mu morda lahko nekoliko izboljšali funkcionalnost njegovih rok. A zaradi birokratskih ovir bi na operacijo lahko čakal še leta, piše Večer.

Kje se je zapletlo?

Galov ortoped je družini svetoval, naj poišče pomoč v tujini. ZZZS jim je odobril pregled na Dunaju, kjer mu stanja rok ne bi znali izboljšati. Samoplačniško so zato šli k dr. Droru Paleyju, ki jim je dal upanje. A ZZZS je njihovo prošnjo za operacijo pri Paleyju zavrnil, ker je konzilij ortopedov ocenil, da možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane. Konzilij je nato spremenil mnenje, drugo prošnjo so jim na ZZZS odobrili, a za poseg na Dunaju. Po pritožbi so na ZZZS odgovorili, da deček sploh ne more v tujino, ker so starši dvakrat vložili prošnjo za isto stvar.

Starši so se tako odločili, da bodo poiskali pravico na sodišču. Z odvetnico so že vložili tožbo za odobritev zdravljenja v tujini. Ocenjujejo namreč, da je ZZZS pravico, ki otroku po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripada, odvzel zaradi procesnih razlogov, čeprav je bilo mnenje stroke, torej ortopedskega konzilija, na koncu takšno, da naj mu operacijo v tujini odobrijo. Zdaj družina čaka, da sodišče na vloženo tožbo odgovori. Če bo Gal dobil tožbo v celoti, bo torej lahko šel k Paleyju!

POMAGAJMO GALU!
Društvo Maus bo donacije za Gala zbiralo na svojem transakcijskem računu. V prihodnjih tednih bodo odprli tudi SMS-linije, načrtujejo tudi dobrodelne dogodke, kjer bodo zbirali denar za Galovo operacijo. Podatki za nakazilo: Društvo MAUS, Kacova ulica 1, Maribor, IBAN SI56 6100 0000 7087 846, Delavska hranilnica, d.d., Ljubljana. S pripisom za Gala.

Humanitarni akciji, ki se je dotaknila srca številnih Mariborčanov bomo tudi na našem portalu sledili še naprej!

M.G.