Vlada in ministrstvo za notranje zadeve s svojimi dejanji več kot očitno izkazujeta zavestno namero izogibanja prevzema obveznosti, ki sta jih prevzela s podpisom sporazuma,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kje se je zataknilo?

Vlada in ministrstvo v dveh tednih nista odgovorila na zahtevo SPS glede sredstev za povečan obseg dela ter skupen poziv SPS in Policijskega sindikata Slovenije (PSS) glede izvrševanja sporazuma. “Kaplja čez rob pa so nedvomno javno izrečene (milo rečeno) škandalozne izjave ministra za notranje zadeve, ki je javno že napovedal rezultate revizije, ki se sploh še ni začela in vse z namenom prikrivanja lastnih napak MNZ,”so kritični v sindikatu. Minister Boštjan Poklukar je namreč odredil izredno revizijo zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje. V stavkovnem sporazumu so vlada in sindikati zapisali, da bodo ti policisti upravičeni do plačila delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela, zataknilo pa se je pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca.

Policisti smo v vsakem trenutku dolžni zagotavljati zakonitost, zato to utemeljeno enako pričakujemo tudi od vlade in ministrstva za notranje zadeve. Zahtevati izvrševanje podpisanega dogovora ni izsiljevanje, kot ga poskušajo z všečnimi besedami prikazati politiki, temveč gre zgolj za zagotavljanje zakonitosti, za katero je v prvi vrsti odgovorna vlada.

Socialni dialog z MNZ naj bi bil na najnižji možni točki v zgodovini. “Vodstvo MNZ več kot očitno ne razume, da je socialni dialog nujen in potreben, saj je odgovorno za zagotavljanje varnosti prebivalcev Slovenije in schengenskega območja,” pravijo zaposleni. Prav tako vodstvo ministrstva po njihovem mnenju ne razume, da “podpisan sporazum ni oblastni akt države, ki si ga lahko razlagajo sami, temveč da gre za dogovor s socialnimi partnerji”.

VIR: NOVA24.TV

M.G.