Je zdravniška pomoč v Mariboru hitrejša?

Reševalno motorno kolo (fotografija je simbolična).

Z mesecem septembrom naj bi v Mariboru, postal operativen nov dispečerski center, ki sedaj deluje poskusno. Zasnovan je enako kot ljubljanski in lahko nadzira  položaj v celotni državi. Mariborski center pokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije, kjer živi nekaj več kot 880.000 ljudi.

Pravijo da je pomoč hitrejša, čeprav se v praksi praktično ni spremenilo nič, človek, ki potrebuje pomoč,  še vedno pokliče na 112, njegov klic sprejmejo v regijskem centru za obveščanje, in ga primeru potrebe po medicinski pomoči preusmerijo v odpravniški center. Cilj je, da se v roku največ ene minute od začetka klica sprejme odločitev, kakšna pomoč je potrebna in aktivira ekipo nujne medicinske pomoči, oziroma da se v največ dveh minutah od začetka klica odpravi ekipa na kraj dogodka. Tja je odposlana najbližja mobilna enota nujne medicinske pomoči, ne glede na občino, v kateri je do dogodka prišlo.

Odpravniki (t.i. dispečerji) morajo pred nastopom dela opraviti 200 ur intenzivnega izobraževanja, nato se morajo še vsaj mesec dni uvajati.

MZ