slika: | Ministrstvo za kulturo

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije je slovenska kultura svoj praznik proslavila brez ministra!

Prvi kandidat zavrnil ponudbo

Kulturen dialog in ne šikaniranje zaposlenih, metanje ključev po tleh in dretje na zaposlene, to je tisto, kar trenutno rabi ministrstvo. Po poročanju Pop TV so si v SD za novega kulturnega ministra zaželeli profesorja na Fakulteti za družbene vede Marka Milosavljeviča s katedre za novinarstvo, vendar je ta ponudbo zavrnil. Naslednika Prešička naj bi v stranki, ki jo vodi Dejan Židan, predstavili sicer v prihodnjem tednu a Židan baje ne želi priznati, da bo kandidata težko dobil.  Nabornikov za to funkcijo naj bi mu že zmanjkalo. Vprašali naj bi že najmanj šest ljudi , toda zdaj, trenutno ali pač v teh okoliščinah, kot kaže, nihče “resen” noče prevzeti te funkcije. Celo Mitja Rotovnik ne, čeprav bi on to verjetno vzel, če bi se mu Dejan Židan – recimo temu – dvakrat javno opravičil. Nazadnje naj bi vprašali tudi Anjo Kopač Mrak, prejšnjo ministrico za delo, družino, socialno politiko in enake možnosti, danes pa zaposleno kot državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, vendar naj bi tudi ona ponudbo, da spet postane ministrica, že zavrnila.

Mariborski kulturniki jokajo za Prešičkom?

So pa nekateri mariborski kulturniki, kot so urednik založbe Litera Orlando Uršič,  direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, režiser in umetniški direktor mariborske Drame Aleksandar Popovski, baletnik in direktor mariborskega baleta Edward Clug in umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak razočarani nad odstopom ministra Dejana Prešička, saj so ga zagovarjali do zadnjega njegovega diha. Neverjetno je, da kulturniki zagovarjajo takšna nekulturna dejanja.

In Kakšnega ministra si želijo mariborski kulturniki? “Želim si predvsem ljudi, ki so razumevajoči in sočutni do nas, navadnih državljanov,” je o izboru za novega ministra dejal igralec SNG Maribor Nejc RopretGorazd Žilavec, prav tako igralec v SNG Maribor pa pravi,”da bi skozi Prešernovo sporočilo vodil kulturo – enakost, solidarnost, strpnost.”

Po kulturnem prazniku, gre SD torej še naprej v boj za novega Prešička.

viri: Siol, Pozareport

M.G.