Mariborski heker v ameriški zapor?

Matjaža Škorjanca alias Iserda Američani obtožujejo, da je ustvaril program Butterfly in ga prodajal na hekerskem forumu.

Mariborčan v ameriški zapor?

Zvezno sodišče v ameriški prestolnici Washington je ta teden objavilo doslej zapečatene obtožnice proti Američanu, Špancu in dvema Slovencema zaradi kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar prek spletnega hekerskega foruma Darkode, ki so ga leta 2015 zaprli. Obtožnice so vložene proti 32-letnemu Matjažu Škorjancu iz Maribora, 35-letnemu Mentorju Leniqiju iz Gorišnice, 40-letnemu Florenciu Carro Ruizu iz španske Vizcayje in 26-letnemu Američanu Thomasu McCormicku. Obtoženim v primeru obsodbe grozi do 50 let zaporne kazni. McCormick naj bi bil zadnji administrator Darkoda, ki ga je ustanovil in kot prvi upravljal prav Mariborčan.

Ta zaščiteni spletni forum hekerjev za razvijanje, trgovanje in delitev hekerskih programov, informacij in idej je bil zaprt leta 2015 v veliki mednarodni policijski operaciji Shrouded Horizon (Zakrito obzorje), ki je potekala v 19 državah. Policisti so preiskali ali zaprli 70 članov elitnega hekerskega foruma.

Večer poroča, da so obtoženi v času od septembra 2008 do decembra 2013 svojim žrtvam, ki so jim pokradli zasebne podatke, med drugim o bančnih računih in kreditnih karticah, povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode. Obtožnica jih bremeni kriminalnega združevanja, bančnih prevar, vdorov v računalnike, kraje identitete, računalniških vdorov in izsiljevanja.

Mariborčan Škorjanc,  znan kot Iserdo, je bil v Mariboru zaradi izdelave zlonamerne kode Butterfly že konec leta 2013 obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora. Škorjanc je med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je bilo mogoče vdreti v tuje informacijske sisteme. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi bila s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa. Kodo so kupci po navedbah tožilstva uporabljali kot orodje za izvajanje nezakonitih dejanj, kot je kraja gesel in drugih tajnih podatkov. Škorjanc jim je pri tem svetoval in dajal navodila za uporabo. S prodajo kode je zaslužil najmanj 114.000 evrov, medtem ko škodo, ki so jo drugi s to kodo povzročili na več tisoč računalnikih po vsem svetu, po navedbah tožilstva ocenjujejo na več deset milijonov evrov.

M.G.