sreda, 19. junij 2019
Doma Maribor in okolica Marko Kovačič na sodišču v bran nekdanjemu županu Andreju Fištravcu

Marko Kovačič na sodišču v bran nekdanjemu županu Andreju Fištravcu

Marko Kovačič in Andrej Fištravec.

Fištravčeve sporne zaposlitve

Na mariborskem sodišču se nadajuje sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu zaradi domnevno spornih zaposlitev v prvem letu mandata. Na mariborskem okrožnem sodišču so namreč zaslišali kot pričo njegovega svetovalca Marka Kovačiča.

Povedal je, da so zaposlitve terjale takratne nekakšne izredne razmere na občini. Tožilstvo je Fištravca in nekdanjega direktorja mestne uprave Marka Žulo v obtožnici obremenilo, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki naj takrat dela, za katerega sta bila zaposlena, sploh ne bi opravljala. Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek, piše portal Maribor24.

Marko Kovačič ni želel na občino

Nekdanji svetovalec župana je pojasnil, da je s Fištravcem sodeloval na fakulteti in mu nato pomagal v volilni kampanji. “Moj namen ni bil, da grem na občino. A ker je bilo toliko dela, sem se vseeno odločil za to,” je dejal. Županu je svetoval na podlagi podjemnih pogodb, saj “zaradi težav s svojimi podjetji” ni želel biti zaposlen. Petelin je po Kovačičevih besedah sodeloval z njihovo ekipo predvsem na gospodarskem področju, med drugim naj bi občini pomagal pri pripravi strategije krožnega gospodarstva. “Dal je na stran svojo službo in se odločil, da pomaga Mariboru,” je dejal.

Obtožena nista sprejela ponudbe tožilstva

Fištravec in Žula, nista sprejela ponudbe tožilstva, ki jima je v zameno za priznanje domnevne zlorabe položaja v sostorilstvu ponudilo enotno kazen deset mesecev zapora, pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Glavna obravnava naj bi se nadaljevala konec meseca januarja.

M.G.