Domnevno sporne zaposlitve očitno niso bile sporne

Obtožnica je Andreja Fištravca in Marka Žulo bremenila, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič v letih 2013 in 2014. Ta naj bi delo opravljala drugje kot pa na delovnih mestih, za katera sta bila zaposlena. Ob tem naj bi obtožena s sklenitvijo podjemne pogodbe Petelinu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek.

Tožilka je sicer v zaključni besedi je izrazila prepričanje, da so obema očitana dejanja v celoti dokazana. Nekdanji župan in direktor mestne uprave naj bi v času zmanjševanja obsega zaposlenih v javni upravi s predhodno zaposlitvijo izigrala tako Zakon o uravnoteženju javnih financ kot Zakon o delovnih razmerjih. S tem naj bi omenjenima zaposlenima priskrbela nepremoženjsko in tudi premoženjsko korist.

A je sodišče verjelo obrambi, da naj nebi bilo dokazov, da bi Fištravec in Žula storila očitana kazniva dejanja. Oba naj bi delovala z željo po izboljšanju stanja na občini, ob tem pa spomnila, da oba zaposlena z zaposlitvama nista ničesar pridobila. Petelin je bil namreč pred prihodom na občino zaposlen v zasebnem podjetju in tam prejemal višjo plačo kot jo je na občini.

Sodba še ni pravnomočna. Tožilka je že napovedala pritožbo na višje sodišče.

M.G.