Po izbruhu največje afere s ponarejenim olivnim oljem v Evropski uniji, ki je pretresla predvsem italijanske in nemške gostince, trgovce in potrošnike, je bilo na Upravi za varno hrano preverjeno, kakšna je kakovost olivnega olja, ki stoji na policah slovenskih trgovin.

 

11 proizvajalcev olivnega olja ni bilo skladnih z deklarirano oznako 

Še mesece, preden je tri leta trajajoča in doslej največja operacija imenovana “rumeno zlato” dobila svoj epilog, so konec lanskega leta inšpektorji Uprave za varno hrano izvedli nadzor nad skladnostjo olivnega olja na slovenskem trgu. Odvzeli so 35 naključnih vzorcev, večinoma ekstra deviškega olja z različnim poreklom, poleg slovenskega še s hrvaškim, italijanskim, španskim, grškim in tunizijskim.

Ugotavljali so skladnost označevanj in preverjali senzorično oceno deklariranega poimenovanja oziroma: ali je olje res tako kakovostno, kot navaja deklaracija. V 11 primerih senzorična ocena ni bila skladna z deklarirano oznako – inšpektorji so v petih primerih ugotovili pretirano žarkost, v petih primerih morkljo, okus po pregretem, in v enem primeru plesnivost. Poroča 24ur.

Tu je seznem spornih proizvajalcev:

Slika: POP TV

 

M.G.