Proračun sprejet, pripomb veliko, proti tudi koalicijska Lista mladih!

slika: MOM

Odgovornost za mesto Maribor se je začela. Tudi v glavah tistih, ki so sprejeli proračun za leti 2019-2020.

Kar 136 milijonov težak proračun!

Mariborski mestni svetniki so sprejeli proračuna občine za leti 2019 in 2020. Oba znašata 136 milijonov evrov, letošnji prihodki so predvideni v višini 117 milijonov, 10,2 milijona bo občina najela kredita, 1,5 milijona bo dobila od prodaje kapitalskega deleža v Arrivi, 7,3 milijona pa znaša prenos preostanka iz preteklega leta.

Pripombe svetnikov na proračun

Lahko bi rekli tudi igranje z našim denarjem. Veliko je bilo nedorečenega v tem proračunu, veliko denarja pa je namenjeno zadevam, ki niso prioriteta. Poglejmo si neka pripomb, kot jih je zapisal portal Večer:

V Listi Franca Kanglerja so prepričani, da tej upravi s to ekipo ne bo uspelo počrpati 17 milijonov evropskih sredstev: “Za pripravo proračuna ste celo plačali zunanjo izvajalko Iris Ladinek, nekaj več kot šest tisoč evrov, seveda je z vaše liste. Predlagamo, da nadzorni odbor preveri naročilo oziroma izvedeno delo. Oporekamo tudi selitvi knjižnice v Rotovško klet, ker s tem omejujemo konkurenco na Glavnem trgu. Pa temu, da Energetiki vzamemo milijon evrov dobička, jutri pa ji damo odobritev za najem dveh milijonov evrov kredita. In seveda povišamo cene za ogrevanje občanom. Je to normalno?

Milan Mikl (NLS) je izpostavil, da Športnim objektom Maribor prinaša premalo denarja: “Dobiti bi morali skoraj 2 milijona evrov, dobijo pa manj kot 1,5 milijona. S tem denarjem ne bodo vzdržali do konca leta, prepričan sem, da bo potreben rebalans.” Da prav šport v primerjavi s prejšnjimi proračuni letos dobi največ, je odgovoril župan Arsenovič: “Prenavljamo Ljudski vrt, energetsko bomo sanirali Dvorano Tabor in Ledno dvorano, urejamo Pristan … Šport nam veliko pomeni, vendar ima proračun svoje omejitve.

Presenetljivo veliko pripomb na proračun so imeli tudi v koalicijski Listi mladih.Povezujemo, ki se je glasovanja vzdržala: “Proračun ne sledi Lokalnemu programu mladih, zmanjšujejo se sredstva za mlade, mladinske organizacije in mladinske centre. Prav tako ni jasna strategija upravljanja s stanovanji v lasti občine. Že prejšnji teden smo na župana naslovili te pripombe, vendar do danes nismo prejeli zagotovila, da bodo te napake v drugem branju proračuna odpravljene,” je povedal Matic Matjašič. Ne vemo sicer, zakaj je Lista mladih sploh pristala v koaliciji.

Proti proračunu je bila tudi stranka SDS. Pravijo da je proračun načrtovan nerealno. “Odhodki so načrtovani kar za 17 odstotkov višje od lanske realizacije,” je opozorila Vladimira Cokoja.

V Levici so sicer opozorili, da občina porabi za delovanje občine okrog 25 odstotkov proračuna, slovensko povprečje pa je 15 odstotkov. “Občina do zdaj tudi ni zmogla resničnih demokratičnih načinov vključevanja javnosti v pripravo proračuna. V prihodnje naj zagotovi participativni proračun,” je zahteval Vladimir Šega, a Levica je proračun vseeno potrdila.

Na koncu je za proračun glasovalo 29 svetnikov 10 jih je bilo proti. 

Soodgovornost za delo župana je tako prevzelo 29 svetnikov. Škarje in platno, pa ima v roki župan.

Pa srečno Maribor!

M.G.