Na ministrstvu so pripravili predloge zakonskih sprememb, ki so jih zapisali v zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. 

Delali bomo do 67 leta

Odmerni odstotek za pokojnino za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola po predlogu ministrstva zvišal na 63 odstotkov.  Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko po predlogu ministrstva delali in hkrati prejemali celotno pokojnino.

Tu so še novosti glede odmernega odstotka, ta se za oba spola na 63 odstotkov izenači, ko dopolnita 40 let pokojninske dobe. Napovedano je tudi zvišanje najnižje vdovske in invalidske pokojnine in nadomestila invalidske upokojnine, piše na Radio Slovenija.

Zavarovanci, ki nimajo dopolnjenih 40 let pokojninske dobe, se zdaj lahko upokojijo pri 65 letih. Po novem se za starostno upokojitev ohranja pogoj 40 let pokojninske dobe, a se napoveduje postopno zviševanje upokojitvene starosti na 67 let. Začelo bi se postopno uvajati od leta 2023, poleg tega bi se starost poviševala zgolj za dva meseca letno.

M.G.