Stopili smo v novo leto. Naj bo srečno 2018, srečo je treba deliti, da smo srečni, naj bo veliko novih izzivov, novih izkušenj, veliko novih zgodb, ob čemer bomo rasli, krepili samozavest in postajali močnejši. Vse to so si želeli tudi naši predniki, od katerih smo prevzeli praznovanje in tudi novoletne vraže in simbole za srečo. Povsod po svetu je prehod iz starega v novo leto povezan z običaji in simboli.

Najbolj razširjene vraža ali običaj na Štajerskem je, da mora prvega dne v letu prvi stopiti v hišo moški, ženske bi naj prinašale nesrečo.

Srečo, uspeh in bogastvo v novem letu naj bi prinašala tudi hrana na naši mizi. Prvi dan v letu moramo jesti svinjino, zato ker prašiči rinejo naprej in s tem simbolno prinašajo  napredek,  prepovedana pa je perutnina, ker kokoši  grebejo nazaj in s tem simbolizirajo nazadovanje. Vse večkrat je za novo leto na naših mizah sarma, ki smo je v naše okolje prevzeli iz Srbije in Hrvaške. Zelje simbolizira bogastvo, ker kuhani zeleni listi spominjajo na zložen denar.

Tudi naša ravnanja na prvi novoletni dan so pomembna. Ena izmed vraž je, da kar boš delal na novega leta dan, boš delal vse leto, zato se je pametno izogniti vsemu, kar ne počnemo radi.

Sicer pa srečo prinaša dimnikar, (konjska) podkev, štiriperesna deteljica, rdeča mušnica, pikapolonica… Včasih so na novoletnih voščilnicah, ovojnem papirju, bili ti simboli sreče. Danes so voščilnice zamenjala elektronska sporočila, SMS sporočila, kar siromaši naše običaje.

J. L.