slika domovine.je

Danes seja izvršilnega odbora SDS

Izvršilni odbor SDS bo na današnji seji, na kateri bo obravnaval aktualne politične zadeve, razpravljal tudi o pripravah na majske volitve v Evropski parlament. Postopek evidentiranja kandidatov bo v stranki odprt do sredine februarja, že danes pa bodo predvidoma formirali volilni štab.

O imenih možnih kandidatov SDS, ki ima v Evropskem parlamentu v iztekajočem se mandatu tri od osmih poslancev iz Slovenije, pred majskimi volitvami še ni veliko govora. Tako je še odprto, ali bodo ponovno na listi sedanji poslanci Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc. Največ ugibanj gre tudi v smeri, ali bi utegnil biti nosilec liste ponovno Zver ali bi to lahko bila Tomčeva.

Preberite tudi: Evroposlanka Tanja Fajon se poslužuje sovražnega govora?

Zver je v izjavi za slovenske novinarje ob robu januarskega zasedanja parlamenta v Strasbourgu pred nekaj tedni povedal, da ni razlogov, da ne bi kandidiral, a do tedaj odločitve tudi na osebni ravni še ni sprejel. Je pa to po njegovih navedbah “predvsem odločitev stranke, ki mora oblikovati optimalno konkurenčno listo”. “Tudi letos imajo SDS vsi za favoritko,” je dejal in dodal, da želijo najmanj ponoviti rezultat iz let 2009 in 2014, ko so na evropskih volitvah prepričljivo zmagali.

Ob tem je Zver ocenil, da bo letos tekma veliko bolj naporna, ker da za te volitve, ki so na nek način prelomne, vse politične stranke namenjajo več energije, denarja in pozornosti kot pa za pretekle.

M.G.