Franc Bogovič, slika Twitter

Lažni profil Franca Bogoviča?

V preteklih dneh se je na omrežju Facebook pojavil lažni profil z imenom in fotografijami evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP). Neznanci so z lažnega profila slovenskim uporabnikom družbenega omrežja pošiljali sporočila z namenom ponujanja sumljivih finančnih storitev. Evropski poslanec Franc Bogovič, skupaj z njegovo ekipo, upravlja z uradno in s strani Facebooka uradno preverjeno ter verificirano stranjo, ki se nahaja na e povezavi: www.facebook.com/FrancBogovic.SLS. Z lažnim profilom, ki je bil naknadno ukinjen, poslanec in ekipa nismo upravljali in nimamo nikakršne povezave.

V tem primeru je šlo za jasno krajo identitete in za poskus t. i. socialnega inženiringa, kjer so neznanci prek sporočil, ki so navidezno prihajali od javno znane in zaupanja vredne osebe, želeli prevarati nič hudega sluteče uporabnike omrežja Facebook.

Zahvaljujoč previdnim in razsodnim uporabnikom, ki so nas opozorili na dogajanje, smo lahko hitro ukrepali in preprečili hujše posledice. Uradne prijave zlorabe identitete smo podali na Facebook, slovensko policijo in nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, je zapisal Franc Bogovič.

M.G.