⚠️Odpoklic – Salmonela v mesninah

Slika simbolna

Podjetje E.Leclerc obvešča o odpoklicu suhe salame in suhe klobase.

Podatki o živilu

 • Živilo: Suha salama iz svinjskega mesa (saucisse seche droite)
  Blagovna znamka: Saint Azay
  Pakiranje: 250 g  (2 vrsti pakiranja)
  EAN: 3564700012246
  Datum uporabe: vsi do vključno 8/12/2020
 • Živilo: Suha klobasa iz svinjskega mesa (Saucisse seche courbe)
  Blagovna znamka: Saint Azay
  Pakiranje: 300 g
  EAN: 3564700012253
  Datum uporabe: vsi do vključno 8/12/2020

Fotografija: E.Leclerc

Vzrok odpoklica
Morebitna prisotnosti salmonele v izdelkih.

ZPS svetuje
V primeru, da imate katerega izmed teh živil doma, ga ne zaužijte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Foto: PROFIMEDIAS

Salmoneloza
Salmoneloza je bolezen, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe.

Doba inkubacije
Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur.

Način prenosa
Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.
Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi.
S salmonelo se (teoretično)  lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko.
Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna. Bolj dovzetne so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, osebe z oslabljeno odpornostjo.

Simptomi in znaki bolezni
Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov*. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.

Kužnost
Bolniki in klicenosci so kužni dokler  izločajo bakterijo z blatom*.

Zdravljenje
Zdravljenje je simptomatsko: skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če bolniku grozi dehidracija, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Pomembna je dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave.

Povezane objave

⚠️ Odpoklic – Insekti v marmeladi?

⚠️Odpoklic zamrznjene mlade race

⚠️Odpoklic – V solati hepatitis?