Orkanski veter v Mariboru povzročal škodo

Uresničile so se napovedi meteorologov in po Sloveniji, Štajerski in tudi v Mariboru je v noči iz ponedeljka na torek pihal močan veter. Močni sunki vetra so povzročili škodo na stanovanjski blokih, Mariborski tržnici, kjer je uničenih še nekaj že tako neuporabnih  dežnikov, v Mestnem parku je podiral drevje, zato Snaga Maribor opozarja sprehajalce, da je hoja  po parku nevarna, veliko ljudi je ostalo brez elektrike, višje ležeče naselja in vasi, Lovrenc na Pohorju, Rdeči breg, Recenjak, pa so ostale odrezane od sveta. Škodo imajo tudi v Slovenski Bistrici, Šentilju, Majšperku.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) so bili sunki vetra močnejši v višjih legah in so dosegali do 100 km/h, v nižinah pa do 70 km/h.

Dijaki Prometne šole v Mariboru so ob vsem tem uživali v prostem dnevu, saj jim je včeraj zaradi poškodovane strehe odpadel pouk. Najbolj je veter poškodoval  Osnovno šolo Cirkovce, kjer so prav tako odpovedali pouk, kot tudi šole Lovrenc na Pohorju in Brezno Podvelka ter v dveh podružniških šolah.

Veter se je umiril, vremenoslovci pa napovedujejo obsežne poplave rek. Včeraj čez dan je reka Drava močneje narasla. V popoldanskih urah je bil njen pretok ustaljen na 1100 m3/s na meji z Avstrijo.  ARSO sporoča, da je letos v decembru zelo nestanovitno vreme, podobno kot leta 2009. Temperature se hitro spreminjajo, belemu zimskemu tednu je sledila odjuga. Danes zjutraj pa nas je spet pričal kakšen centimeter snega.

M. T.

Povezane objave

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!