Afera Gen-i na Kosovem, z lovkami v Sloveniji.

slika je simbolna

V poslih Martina Berishaja, kjer se je denar GEN-I prelival iz Beograda, naj bi bilo kar blizu dva milijona evrov, ugotavljajo kriminalisti Kosova.

Skoraj dva milijona evrov se je v manj kot 5 letih – od konca leta 2016 do leta 2020 – nateklo na račune družbe MB Consulting, podjetja Martina Berishaja v Črni gori, piše spletni časopis Reporteri.net.

“MB Consulting” je podjetje v Črni gori – ki ga je do pred slabima dvema tednoma skrivalo – registrirano v lasti Martina Berishaja, veleposlanika Kosova na Hrvaškem. V samo 19 dneh obstoja tega posla v letu 2016 se je izkazalo, da je MB Consulting prejel skoraj 100 tisoč evrov prometa , kažejo izsledki raziskave Spletnega časopisa Reporteri.net prek javne platforme za posredovanje podatkov. o letnih prihodkih podjetij v Črni gori, ki jih prijavijo podjetja, registrirana pri davčni upravi te države.

Prijavljeni podatki kažejo, da je poslovanje Martina Berishaja v Črni gori, – “MB Consulting” , pri katerem je kot lastnik vpisan samo kosovski veleposlanik in v njem prijavljen samo en zaposleni, v letu 2016 – čeprav je bilo registrirano 19 dni pred koncem njegovega – je imel stalni letni dohodek v višini 99.793,00 evrovZelo uspešen naj bi bil december 2016 tako za Berishajevo poslovanje kot celotno naslednje leto. Podjetje MB Consulting je imelo v letu 2017 900 tisoč in 666 evrov letnih prihodkov.

V letu 2018 je registrirano podjetje v 100-odstotni lasti Martina Berishajta v črnogorski državi prijavilo 368.738,00 evrov letnih prihodkov . Leto kasneje je družba MB Consulting nekoliko povečala prihodke, in sicer na 382.547,00 evrov letnih prihodkov za leto 2019 , je pokazala raziskava Spletnega časopisa Reporteri.net. V naslednjem letu 2020 so spet padli na 233.664,00 evrov letnih prihodkov . To je tudi zadnje leto, ko je podjetje prijavilo letne prihodke v evrih. Dokumenti finančnih izkazov, prijavljenih v davčni upravi Črne gore za leto 2021 , kažejo, da Berishaj v tem letu ni prijavil nobenih dohodkov., obdobje, ko se je predstojnik Inštituta za albanistiko v Sloveniji vrnil na Kosovo zaradi političnega angažmaja in bil nato nagrajen z diplomatskim položajem.

Čeprav je v Sloveniji kazalo, da gre za afero za volilni učinek, se je tri dni pred tamkajšnjimi volitvami 24. aprila izkazalo, da je odkritje slovenskih medijev zelo pomembno tudi za Kosovo – veleposlanik države je vpleten v sume denarja pranje, s skrivanjem poslov v Črni gori, z denarjem, nakazanim iz Srbije na njegove račune, iz slovenskega podjetja.

Slovenska televizija Planet TV je poročala, da je bilo iz Črne gore v Slovenijo prepeljano več kot pol milijona evrov v gotovini, vlogo prevoznika denarja pa naj bi opravljal veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj prek “MB Consultinga”. .

Ta televizija je z dokumenti dokazala dvig gotovine v višini približno 600 tisoč evrov, ne pa tudi preostale trditve, da jih je prejel Robert Golob, nekdanji direktor GEN-a, zdaj predsednik slovenske vlade. Tako kot Berishaj je obtožbe in poročanje slovenske televizije zanikal.

Mogoče pa bo Martin Berisha le “zapel” pred sodiščem, ko mu bodo predočili dokaze. Bo končno spregovoril tudi ime Roberta Goloba?

Povezane objave

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!

Vlada za migrante kupuje 400 vzmetnic. To je na noge spravilo jezne prebivalce Središča ob Dravi

1 komentar

mona lisa 18. 12. 2022 - 12:21
Golobove lepljive lovke segajo vsepovsod. Upam da jih posekajo in razkrinkajo.
Dodaj komentar