Aleš Hojs ostaja minister za notranje zadeve!

Aleš Hojs, slika: Regional Obala

Po maratonski, skoraj 17-urni razpravi poslanci niso izglasovali interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. 

Interpelacija zoper ministra Hojsa ni uspela. Za interpelacijo je glasovalo le 42 poslancev, proti jih je glasovalo38.

Interpelacijo je ob predlagateljih podprl tudi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak, medtem ko se je njegov kolega iz poslanske skupine Robert Polnar vzdržal, ostala dva sta bila odsotna. Na glasovanju prav tako ni bilo nobenega od treh poslancev SNS-a, obeh predstavnikov manjšin in poslanke Mateje Udovč, ki je pred kratkim izstopila iz SMC-ja in se je priključila neparlamentarni stranki Naša dežela.

Menim, da so očitki, ki so mi namenjeni v interpelaciji, bistveno preširoki. 110. člen ustave v povezavi s 114. členom jasno definira, kakšne so pristojnosti ministra in kakšne so odgovornosti vlade. Kar nekaj teh očitkov, napisanih v interpelaciji, daleč presega moje pristojnosti, zato bi bili ti očitki lahko le predmet ustavne obtožbe, in ne interpelacije,” je v uvodu dejal Hojs. Nato je dejal, da je vladanje z odloki začela vlada Marjana Šarca na začetku epidemije marca 2020, ko je prva dva odloka podpisal le takratni minister za zdravje.

Zatem se je naša vlada odločila, da bo upravljanje ali ukrepanje v času epidemije spravila na višjo raven, torej da bo odločanje širše in da bomo odloke sprejemali na ravni vlade, torej nič več samo minister za zdravje.” Glede zakonitosti vladanja z odloki je Hojs dejal, da je svoje o tem povedalo ustavno sodišče, ki je naložilo, da je določene ukrepe treba uveljaviti z zakonom, ne le z odloki. Pri tem je prst usmeril v državni zbor, češ da je odgovoren za nesprejetje zakona o nalezljivih boleznih. “Ker pač novega zakona ni, bomo še naprej izdajali odloke. Tu moram jasno povedati, da mi niti za enega od teh, ki sem jih sam predlagal, ni žal.” Vlada je po njegovih besedah težila k temu, da omeji število žrtev novega koronavirusa, pri čemer je prepričan, da so število žrtev zmanjšali za “stotine in stotine“.

Povezane objave

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!

Vlada za migrante kupuje 400 vzmetnic. To je na noge spravilo jezne prebivalce Središča ob Dravi