Ali lahko poletje ustavi pohod koronavirusa? Kaj pravijo strokovnjaki?

Marsikdo se sprašuje, ali lahko izbruh novega koronavirusa v Evropi ublažijo oziroma ustavijo višje temperature. Koledarska pomlad se je na severni zemeljski polobli začela v soboto, vendar pa strokovnjaki ob tem opozarjajo, da se pandemije določenih virusov pogosto ne obnašajo na enak način.

Se bomo poleti znebili virusa Covid 19?

Čeprav strokovnjaki o novem koronavirusu vedo relativno malo, se že pojavljajo namigi, da bi tudi ta lahko variiral glede na letne čase. Za zdaj naj bi veljalo, da se novi virus najhitreje širi predvsem v tistih delih sveta, kjer je podnebje trenutno hladno in suho.

Še neobjavljena analiza, ki primerja vremenske razmere na 500 različnih lokacijah po svetu, kjer so bili potrjeni primeri okužb, kaže, da obstaja povezava med širjenjem virusa ter temperaturami, hitrostjo vetra in relativno stopnjo vlažnosti, piše BBC.

Je pa zanimiva še ena, za zdaj neobjavljena študija, ki predvideva, da sta zmerno toplo in mrzlo podnebje najbolj ranljiva za izbruh covid-19. Sledijo jim območja s suhim podnebjem, deli sveta s tropskim podnebjem pa naj bi bili najmanj prizadeti.

“Podnebje zagotovo pride v poštev, ker lahko vpliva na stabilnost virusa zunaj človeškega telesa, ko je ta izločen s kašljanjem in kihanjem. Dlje, kot virus ostane stabilen v okolju, večja je njegova zmožnost, da se ljudje okužijo in da se razvije epidemija.

Čakamo torej na toplejše vreme, madtem pa poskbimo zase in ostanite doma!

MG




Povezane objave

NEPRESLIŠANO! V tednu dni spet smrti zaradi covida. Previdno!

Dijake cepili z napačnim cepivom brez njihove vednosti

Koliko ljudi ima trajne stranske učinke po cepljenju?