Danes je Jožefovo. Vse najboljše Jožice in Jožeti

Sveti Jožef

Današnji dan 19. marec je verski praznik, ki se imenuje Jožefovo ali tudi dan svetega Jožefa. Gre za praznik, ki ga praznujejo v katoliški cerkvi v spomin na svetega Jožefa, ki je bil mož Device Marije in zemeljski oče Jezusa Kristusa. Danes torej praznujeta Jožica in Jože.

Praznovanje Jožefovega izhaja iz Italije in se je kasneje razširilo po vsem svetu. Na ta dan se verniki udeležujejo maš in drugih verskih obredov, ki so posvečeni svetemu Jožefu. Nekateri verniki ob tem prazniku darujejo hrano ali druga darila revnim in potrebnim ljudem. Poleg verskih obredov je Jožefovo tudi priložnost za druženje in praznovanje s svojimi bližnjimi. V nekaterih krajih se ob tem prazniku organizirajo tudi različni sejmi, koncerti in druge prireditve.

Na splošno je Jožefovo pomemben dan za katoličane in drugih vernike, ki ob tem prazniku izkazujejo spoštovanje svetemu Jožefu ter se zavedajo njegovega pomena v zgodovini krščanstva.

Ime Jože oziroma Jožef je precej pogosto ime v Sloveniji in tudi drugih državah, kjer prevladuje krščanstvo. V Sloveniji se je ime Jože v preteklosti pojavljalo pogosteje kot danes, vendar pa še vedno ostaja precej priljubljeno. Ime Jožica, ki izhaja iz imena Jožef, je bilo prav tako precej priljubljeno v preteklosti, danes pa se manj pogosto uporablja. Med najbolj znanimi Jožicami v Sloveniji so na primer pisateljica Jožica Avbelj, igralka Jožica Avbelj in zborovodkinja Jožica Lajovic.

Jožefovi sejmi so se v preteklosti odvijali predvsem v srednjeevropskih državah, kjer so imele katoliške cerkve močan vpliv na družbeno življenje. Danes se še vedno organizirajo številni Jožefovi sejmi po vsem svetu, še posebej tam, kjer je katoliška vera še vedno pomemben del kulture in tradicije. Tudi v drugih državah, kot so Italija, Avstrija, Nemčija, Španija, Mehika, ZDA in druge, se odvijajo Jožefovi sejmi, ki so lahko različni glede na tradicijo in lokalno kulturo. Na sejmih se običajno prodajajo ročno izdelani izdelki, hrana, pijača in drugi izdelki, ki so značilni za to obdobje.

Praznik svetega Jožefa se v različnih jezikih imenuje drugače. Tukaj so nekatera imena za praznik sv. Jožefa v različnih jezikih: angleško: Saint Joseph’s Day, italijansko: Festa di San Giuseppe, špansko: Día de San Jose. francoščina: Fête de Saint-Joseph, portugalsko: Dia de São José, poljsko: Święto św. Józefa, nemško: Tag des heiligen Josef.

V posameznih državah se lahko praznuje na različne načine in ob različnih datumih. Na primer, v Italiji je praznik svetega Jožefa znan po običaju, da se spečejo posebne kolače, imenovane “zeppole” ali “sfinge”, v Španiji pa se praznuje z družinskim srečanjem in tradicionalno jedjo, imenovano “el pan de San José”.

Vsem Jožetom in Jožicam želimo za god vse najboljše!

vir: svetovni splet

Povezane objave

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

Slovenija ima novega milijonarja. V žep bo pospravil kar 51. milijonov evrov

Se je Gabrova znebila dr. Aleksandra Merla, ker ji ni zagotovil dvojčkov?