Dejan Kaloh ob obisku Madžarske: “V Budimpešti je parlament vedno poln turistov.”

Madžarski parlament, slika, Wikipedia

Hram demokracije, kot mu pravijo nekateri, oziroma parlament, je kraj, kjer se prepletajo številne odločitve za posamezno državo. A le pri nas se takega hrama demokracije sramujemo?

Na Madžarskem se ne sramujejo parlamenta

Ogled glavnega mesta Madžarske Budimpešte je zagotovo posebno doživetje. oba bregova, torej Budim in Pešta sta zanimiva tudi za turiste, ki obiščejo to glavno mesto. je pa posebnost mesta tudi ta, da je tudi madžarski parlament turistična atrakcija. Za Madžare je to stavba, kjer se izraža suverenost naroda. 

Mogoče je madžarski parlament za razliko od našega le neka bolj zanimiva posebnost Zgradba parlamenta je zgrajena v slogu gotskega preporoda, ima simetrično fasado in osrednjo kupolo. Kupola je renesančna preporodna arhitektura. Pri njeni gradnji je bilo vključenih približno 100.000 ljudi, med katerimi je bilo porabljenih 40 milijonov opek , pol milijona dragih kamnov in 40 kilogramov zlata. So pa po padcu komunističnega režima leta 1990 z vrha kupole nemudoma odstranili tudi rdečo zvezdo. In to je stavba, ki jo Madžari, za razliko od naših “politkolesarjev” cenijo.

Kot ugotavlja Dejan Kaloh je V Budimpešti parlament vedno poln turistov. In turistične table za zgradbo predstavnikov ljudstva vsepovsod. Sprašuje se, ali je Jankovič v LJ postavil kakšno takšno tablo? Se sramuje parlamenta?

Madžarska ne pozna levičarskih norcev, ne pozna levega fašizma, nima sinčkov in hčera, katerih starši so na visokih položajih na sodišču in policiji, da delajo nered po državi, zmerjajo, blatijo, žalijo, packajo po stenah  in grozijo izvoljenim predstavnikom ljudstva. Madžarska ima normalno demokracijo in če hočete normalno opozicijo. 

Do normalnosti pri nas pa bo preteklo še precej vode. Komunizem, se je v pore našega življenja očitno preveč zasidral in zagotovo potrebuje prevetritev. in parlament je pomembna ustanova, kjer se odloča tudi o teh stvareh.

P.M.

 

Povezane objave

Primite se za denarnice! Poslanci koalicije sprejeli zakon, ki vam bo znižal plačo

Zrelo za kazenski pregon! Klakočarjeva primerjala naloge policistov z nacisti!?

Golobovanje! Bobnarjeva: “Golob naj bi zahteval “čiščenje” policije!”