Ekskluzivni intervju, Aleksander Reberšek: “Tudi sam dobivam grožnje!”

Aleksander Reberšek, Nova Slovenija

Še preden je postal poslanec, je po svojih močeh na konkreten način pomagal ljudem v svoji okolici. Zdaj, ko je poslanec, ni nič drugače. Kot delavec v proizvodnji je nekdaj tudi sam delal za minimalno plačo, zato razume, kako je imeti malo in s tem preživeti. Bil je tudi samostojni podjetnik, tako da dobro pozna težave, s katerimi se spopadajo obrtniki in podjetniki. Glas vseh teh ljudi je tudi sedaj, ko opravlja funkcijo poslanca. V družbo portala e.maribor smo povabili poslanca Nove Slovenije, Aleksandra Reberška.

Intervju Aleksander Reberšek

 Bliža se kar troje volitev. Kakšno je razpoloženje v stranki Nova Slovenija?

Aleksander: Zadnje čase spremljamo številne prestope in izstope med strankami. Zaradi preračunljivosti in različnih preigravanj posamezniki iščejo svoj prostor pod soncem. Teh težav v NSi nimamo. Smo odlična ekipa, ki med sabo uigrano sodeluje. S takšno popotnico gremo po nov mandat na volitve. Menim, da je naša bistvena prednost to, da nismo samo sodelavci, ampak tudi prijatelji. Med nami vlada prijetno vzdušje, delo pa razumemo kot poslanstvo za skupno dobro.

Zagotovo veljate za glasnega poslanca, ki je neomajen pri svojih stališčih. Bi lahko rekli, da vam to bolj škodi, ali koristi?

Aleksander: Če sem pred prejšnjimi volitvami bil nepopisan list, sem postal prepoznaven po tem, da želim na preprost in enostaven način predstaviti marsikdaj zapletene poslanske odločitve. Ne zanima me prazno leporečenje, kajti štejejo le dejanja. Ljudem želim pojasniti, kako deluje naš sistem in jih opozoriti, da naj ne padajo na poceni populizem in lepe besede, ampak na to, kaj kdo zares naredi. Pri tem pa se ne obremenjujem s tem, ali mi to škodi ali koristi. Važno je, da je moja vest čista in mirna, saj vem, da kot poslanec dajem vse od sebe. Čim več želim storiti za naše najšibkejše državljane, za naš narod in seveda za Savinjsko dolino. 

Kakšno je vzdušje v vaši poslanski skupini?  S katero poslansko skupino, poleg svoje najboljše sodelujete?

Aleksander: Kot sem že uvodoma povedal, delujem v poslanski skupini NSi, kjer vlada prijateljski duh, kjer si med sabo iskreno privoščimo uspeh in se skupaj veselimo dosežkov. Ko imamo težave, si stojimo ob strani. Različni smo po izkušnjah, karakterjih in mnenjih, a kljub temu enotni stojimo za sprejeto odločitvijo.

Sodelovanje z ostalimi poslanskimi skupinami je dobro. Smo koalicijska stranka in korektno sodelujemo s preostalimi poslanskimi skupinami tako koalicije kot opozicije, pri čemer ne vidim razloga, da bi koga posebej izpostavil. 

Velikokrat ste trn v peti t.i. Kul opoziciji. Kakšen se vam zdi njihov odnos do poslancev vaše poslanske skupine?

Aleksander: Velikokrat smo v razpravah neupravičeno napadeni in pogosto poslanci Kul opozicije namerno, z zavajanjem in obračanjem besed mečejo slabo luč na našo stranko in delo. Zgodi se tudi, da si za naš trud sami pripišejo zasluge. Zagotovo je bilo s strani določenih poslancev izrečenih veliko ostrih, žaljivih in podlih besed, ki zame niso sprejemljive, vendar v Novi Sloveniji ne gojimo zamer in ohranjamo spoštljiv način izražanja. 

Spomnimo se verbalnega napada Levice na vašo poslanko Ivo Dimic. Ste zaradi tega vložili pri predsedniku parlamenta kakšno pritožbo?

Aleksander: Takrat sem bil prisoten na kolegiju predsednika DZ, kjer sem na ta problem opozoril. Sramotno je, da se na seji napada poslanko, ki je znana po svoji miroljubnosti in nežnosti. To je nedopustno. Žal pa smo razočarani, da kljub sprejetemu etičnemu kodeksu, obnašanje nekaterih poslancev ni nič boljše. Etični kodeks poslancev ostaja zgolj mrtva črka na papirju, saj smo že neuspešno podali predlog za sankcioniranje poslancev zaradi očitnih kršitev, a se ni nič zgodilo. Tukaj se vidi pravi obraz Levice in njihovih podpornikov. Navsezadnje imajo sedaj sami težave, saj so jih zapustili že trije poslanci, kar je tretjina poslanske skupine. 

Ste tudi vi osebno deležni kakšnih groženj?

Aleksander: Sem.  Ravno pretekli teden sem prejel grozilno pismo, vendar me to ne prestraši. Tudi na Facebooku  se mi to dogaja, a temu ne namenjam posebne pozornosti. Vedno cenim tiste ljudi, ki si upajo pošteno, spoštljivo ter z imenom in priimkom izraziti drugačno mnenje, ne se pa strahopetno skrivati za takšnimi pisanji. 

Kako bi na splošno opisali delo v Janševi vladi?

Aleksander: Lahko zatrdim, da je ta vlada bistveno bolj sposobna in operativna kot prejšnja. K temu so bistveno pripomogli tudi sposobni ministri NSi. Slovenija si po letih stopicanja na mestu zasluži vlado, ki je sposobna, ki razume probleme državljanov in jim gre na proti. Večkrat rečem, da smo v tem kratkem času in v težki situaciji naredili bistveno več, kot vlade v prejšnjih letih. Upokojence, gasilce, župane, zdravstveno osebje, zaposlene v DSO, starše vrtčevskih otrok, družine, osebe s posebnimi potrebami in njihove starše, invalide, zaposlene, lahko z mirno vestjo vprašate, kako smo poskrbeli zanje. To nam ob naših srečanjih vedno znova povedo. Če so prejšnje vlade govorile o spremembah, smo jih mi znali, zmogli in hoteli uresničiti.

Bo prišlo po volitvah do umiritev strasti?

Aleksander: V Novi Sloveniji bomo še naprej strastno delali za dobrobit vseh v naši državi. Imamo močno voljo, sposobne ljudi, da ideje in program uveljavimo v praksi. To so navsezadnje pokazali tudi ministri Tonin, Cigler Kralj, Vrtovec in Andrijanič.

Kje se vidite po naslednjih volitvah?

Aleksander: Vsekakor v Novi Sloveniji, sicer se pa s tem ne obremenjujem. Naj se zgodi, kot mi je namenjeno, saj se vedno vse zgodi z razlogom. Za seboj imam 15 let delovne dobe in znam delati. Navsezadnje sem delal tudi za minimalno plačo, pri obrtnikih in bil samostojni podjetnik, zato sem prepričan, da se bom znašel. Vesel in hvaležen pa bom, če mi bodo volilci namenili še en mandat.

Z Aleksandrom se je pogovarjal Mitja Grmovšek, slike osebni arhiv Aleksandra Reberška

Povezane objave

Intervju Zala Klopčič: “Širim samo resnico, torej razumem leve politike, da se počutijo ogrožene!”

Intervju s predsednico SDM, Simono Purkat! “Mladim je bilo obljubljenih 30.000 stanovanj?”

Intervju Pavel Rupar: “Levi mediji v Sloveniji so navadni skorumpirani odvisniki od denarja!”