Električni avtobus na cestah Maribora

Slika je simbolna, / Wikipedia

Iz javnega podjetja Marprom sporočajo, da je med 10. in 12. oktobrom v mariborskem mestnem potniškem prometu na dveh linijah poskusno vozil tudi avtobus na 100-odstotni električni pogon. Avtobus so izdelali v poljskem podjetju Solaris Bus, ki je tudi omogočilo testiranje modela urbino 12 electric, ki je bil po izboru več revij razglašen za avtobus leta 2017.

S testno uporabo njihovega avtobusa bodo v podjetju Marprom pridobili novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želimo tudi v voznem parku mestnega potniškega prometa.

Avtobus modela urbino 12 electric je sodoben električni avtobus, kakršne že uporabljajo v nekaterih velikih evropskih mestih, dolg je 12 metrov, odlikujejo ga odsotnost emisij, tih pogonski motor in nizki stroški vzdrževanja.

Po predstavitvi je v torek, sredo in četrtek vozil tudi na mariborskih ulicah in cestah, in sicer na linijah št. 6 (Vzpenjača) in 7 (Kamnica).

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da sodelujejo z Marpromom in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo tudi pri evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), v okviru katerega se zaključuje študija Potenciali električnega javnega potniškega prometa v Mariboru. Župan mesta dr. Andrej Fištravec je ob tem povedal: »V zadnjih letih intenzivno posodabljamo vozni park našega mestnega potniškega prometa, veseli pa me, da ves čas iščemo načine, kako v mesto pripeljati vozila na obnovljive vire energije in se distancirati od naftnih derivatov. Na nedavni seji mestnega sveta smo potrdili tudi investicijski program za nakup novih avtobusov s pomočjo sredstev iz Eko sklada v letu 2018. V načrtu je šest nizkopodnih avtobusov na alternativno gorivo (CNG, elektrika ali hibridni pogon).«

Premik naprej k elektrifikaciji v mariborskem javnem potniškem prometu pa je tudi nabava malega električnega vozila, ki bo brezplačno prevažalo ljudi po peš coni v središču Maribora. Tovrstno vozilo, namenjeno stanovalcem na tem območju, starejšim ljudem, obiskovalcem mesta in turistom, bomo predvidoma predali v uporabo proti koncu tega leta.

M. T.


Povezane objave

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!