Golobov izbranec za mariborskega župana z vrsto sumov o finančnih malverzacijah?

dr. Vojko Flis, slika. Maribor24

Ni vse zlato, kar se sveti in ni vse dobro kar pleše. Še posebej če pleše o diktatu Gibanja svobode. Prej rdeči, sedaj Golobov zdravnik Vojko Flis soočen z vrsto obtožb o finančnih malverzacijah.

Potem ko je Vojko Flis ob koncu svojega štiriletnega mandata praktično brez pojasnil zapustil UKC Maribor in se zaposlil v Sanatoriju Rožna dolina, prihajajo na dan podrobnosti o dogajanju v času njegovega vodenja UKC. Te razkrivajo vse prej kot rožnato podobo znanega mariborskega kirurga. Še bolj pa bode v oči dejstvo, da se podobne obtožbe na Flisov račun pojavljajo tudi pri njegovem novem delodajalcu. Čeprav vodstvo sanatorija, ko smo ga povprašali o tem, zanika kakršne koli nepravilnosti, se govorice o tem, da naj bi se prav dr. Flis zapletel v težave “okrog nagrajevanja”, ne poležejo. Očitno gre za Flisov modus operandi ali po domače “flisovanje”, kot so nekateri v Mariboru že poimenovali Flisove sporne prakse. 

Šikaniranje neposlušnih, sumi korupcije, kadrovanje s sumom klientelizma in šolnina za tajnico, nepravilnosti pri plačah in nagrajevanju, to je samo nekaj spoornih praks golobovega izbranca za mariborskega župana. Piše portal Politikis.

Znan je recimo primer Flisovega sankcioniranja in šikaniranja Mateja Španingerja po njegovemu opozorilu, da se znotraj vodstvene strukture krade, čemur naj bi sledil mobing, prerazporeditev in nato opozorilo pred odpovedjo iz krivdnih razlogov. Tudi primer Ksenje Vrečko kaže, kako je Flisova ekipa ravnala z ljudmi, ki so opozarjali na nepravilnosti in pri takšnem početju niso želeli sodelovati. Vrečkovi je Flis 21. 1. 2021 izročil opozorilo v postopku redne odpovedi iz krivdnega razloga in zahteval njej odstop. Njen “greh” je bil predvsem to, da je opozarjala na nepravilnosti pri spremembah sistematizacije, saj naj bi nekatere spremembe potekale izven običajnih postopkov.

Iz gradiva, ki je bilo februarja 2021 posredovano tedanjemu ministru za zdravje dr. Tomažu Gantarju, je razvidno, da Flis v številnih primerih ni ravnal skladno z veljavno zakonodajo, kar je povzročilo visoko materialno škodo oziroma neracionalno rabo javnih sredstev. Gradivo, podkrepljeno z dokaznim materialom, mu je očitalo tudi malomarno opravljanje dela in znake korupcije in klientelizma. 

Na Flisa torej letijotudi  številni očitki o zaposlovanju izven običajnih postopkov in s spreminjanjem sistematizacije na način, ki je ustrezal posameznikom, ki jih je Flis želel zaposliti. 

Nepravilnosti naj bi se dogajale tudi pri plačah. Tako naj bi Flis kljub opozorilom strokovnih služb vztrajal pri uvrstitvi nekaterih zdravnikov v višji plačilni razred brez soglasja ministrstva za zdravje, ki ga predvideva zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

Očitno je Golob izbral res “pravega” kandidata za župana?

Povezane objave

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!