Izjemna poteza odhajajočega Pahorja. Posthumno odlikoval Jožeta Pučnika!

Jože Pučnik

Ob koncu svojega desetletnega predsedniškega mandata bo Borut Pahor v ponedeljek posthumno vročil red za izredne zasluge Jožetu Pučniku, kar je resnično izjemno dejanje.

Pučnika je po smrti junija 2006 z redom za zasluge odlikoval že predsednik Janez Drnovšek. A družina pokojnega Pučnika odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje bo prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, so sporočili iz urada predsednika republike. Z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije je Pučnika Drnovšek odlikoval ob 15-letnici samostojnosti Slovenije. Odlikovanje je bilo pozneje razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku. 

To je že druga v seriji podelitev odlikovanj, ki kaže na pomiritev ostrih konfliktov iz preteklosti. Že prejšnji teden je Pahor podobno ponovno predal odlikovanja Zlati častni znak svobode Igorju Bavčarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.

Povezane objave

Prava drama, kot v filmu. Primorec grozil, da se bo razstrelil. Pogajalci in policisti na delu! #video

Novi svet RTV po poti Severne Koreje? Prepovedali bi snemanje, komentiranje, tvitanje in še kaj?

Nova podražitvena seja MOM. Župan priznal da je med ljudmi veliko nelagodja.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več