IZREDNA NOVICA: Ursula von der Leyen na poti v Kijev, Grozodejstva tudi v mestu Borodjanka

Mesto Borodyanka. slika twitter

Danes bosta v Kijev pripotovala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se bosta sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. 

Ursula von der Leyendanes v Kijevu

Razmere v Borodjanki, kraju severozahodno od Kijeva, ki so ga nedavno zapustile ruske sile, so še bolj strašne kot v Buči, kjer so ruski vojaki zagrešili poboje civilistov, je včeraj zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Žrtev je še več,” je dodal.

V svojem dnevnem nagovoru narodu je Zelenski povedal, da so začeli preiskovati ruševine v Borodjanki. Ugotavljajo, da so razmere tam še hujše kot v Buči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Malo pred tem je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova na Facebooku objavila, da so v ruševinah dveh stanovanjskih zgradb v Borodjanki našli 26 trupel. Dodala je, da je težko reči, koliko bo vseh žrtev, je pa zapisala, da je kraj, kjer je pred vojno živelo 13.000 ljudi, najbolj uničen med kraji v okolici Kijeva.

Tako je zapisal novinar The Daily Beast, Michael Weiss: “Pravkar nazaj iz Borodyanke. Neverjetno opustošenje. Več bom delil kasneje, vendar je bila to stanovanjska hiša. Po besedah ​​lokalnega očividca so ga zadeli ruske reaktivne rakete. Osebne stvari stanovalcev smo našli raztresene v parku čez cesto.”

26 trupel je bilo danes najdenih pod ruševinami le dveh stavb v Borodjanki v regiji Kijev, je sporočil generalni državni tožilec Ukrajine. Verjame se, da je tam še veliko več. Ruski vojaki so uničili zgradbe in streljali na reševalce. Ljudje so počasi umirati.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je davi v spremstvu visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella z vlakom z vzhoda Poljske odpravila proti Kijevu. V Ukrajini je tudi tokratna noč minila v znamenju vojnih grozodejstev in bega ljudi z vzhoda in juga države, kjer Rusija zdaj začenja obsežno ofenzivo.

Visoka predstavnika EU se bosta v Kijevu med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poročajo tuje tiskovne agencije. Na pot sta se davi odpravila z vlakom, saj je zračni prostor nad Ukrajino zaprt, in sicer iz poljskega mesta Przemysl, le 13 kilometrov od meje z Ukrajino. V delegaciji so tudi slovaški premier Eduard Heger in več evropskih poslancev.

 

 

Povezane objave

Izredna novica! Predsednik Ukrajine in predsednik vlade Grčije, za las ušla smrti?

Teroristični napad! To je slika Tunizijca, ki je zagrešil teroristično dejanje sredi Bruslja!

Skrajni levičarji bodo v četrtek slavili teroriste Hamasa?