Izredna novica! V 109. letu starosti je umrl domoljub Boris Pahor!

Boris Pahor se je rodil 26. avgusta leta 1913 v slovenski družini v Trstu, takrat glavnem pristanišču avstro-ogrskega cesarstva. Kot otrok je bil priča fašističnemu požigu Narodnega doma v Trstu.

UMRL JE ČASTNI OBČAN OBČINE MARIBOR BORIS PAHOR

Pahor je bil pomnik začetka Slovencev pred 100 leti in pričevalec, ki je opozarjal na vse poti in stranpoti 20. stoletja, da jih ne bi ponovili v 21. stoletju. Veljal je za poosebljenje književne ustvarjalnosti v Sloveniji, pri nas pa za poosebljenje narodnega ponosa. Marsikateri tuji novinar, ga je imenoval za čudež zgodovinskega spomina.

Pahor, ki se je slovenščine naučil kot samouk, je vedno  poudarjal “učenje zvestobe slovenski identiteti”. Biti zaveden Slovenec je po njegovi oceni pomenil., da si zaveden v sebi, šele tedaj lahko braniš jezik.

Boris Pahor, slika občina Pivka

Leta 1966 je recimo  skupaj s somišljeniki ustanovil revijo Zaliv, v kateri je zagovarjal tradicionalno demokratično politiko proti enopartijskemu sistemu nekdanje Jugoslavije. Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

Boris Pahor je bil tudi častni občan občine Maribor

Povezane objave

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)

POZOR! Pogrešajo 11-letnega dečka. Ste ga videli?

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?