Javnomnenjska anketa, SDS vodi, Šarec na robu izpada iz parlamenta, NSi samo 2,8%?

Naslednjih parlamentarnih volitev se bo zagotovo udeležilo 56,8 odstotkov anketirancev, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, ki podporo političnim strankam med drugim meri za Nova24TV.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivcev svojo podporo namenilo največji parlamentarni stranki SDS, za katero bi glasovalo 19,9 odstotka vseh vprašanih. Drugo mesto bi zasedla stranka, ki trenutno sploh še ne obstaja; Lista Roberta Goloba bi namreč po Parsifalu prejela 10,4 odstotka glasov, tretje mesto pa bi zasedla stranka Levica s 6,6 odstotka glasov, kar nakazuje, da utegne ob zaostreni levičarski retorki “primat” v KUL-u zavzeti najbolj skrajna od četvorčka. Po tokratni anketi bi volilni prag prestopili le še dve stranki, SD, ki bi osvojila 6,5 odstotka glasov, in LMŠ, ki ji je Parsifal izmeril 4,4-odstotno podporo. Kar 23,9 odstotka vprašanih še ne ve, katero stranko bi volili konec aprila, medtem ko zgolj še 8,7 odstotka vprašanih vztraja, da jih na volitve ne bo.

Vsi vprašani v anketi!

V tokratni raziskavi javnega mnenja agencije Parsifal je šesto mesto med strankami zasedel politični projekt Povežimo Slovenijo, ki ima 3,4-odstotno podporo, a v skupnem seštevku še ni zajet rezultat stranke Konkretno, katere podpora je 0,6-odstotna, saj se združena stranka Zdravka Počivalška in Alojza Kovšce gibanju uradno še ni pridružila. Če pa predpostavljamo, da se bo to v kratkem zgodilo, skupni seštevek Povežimo Slovenijo s 4 odstotki podpore uvršča v parlament. Presenetljivo se po tokratni Parsifalovi raziskavi tja ne bi uvrstila druga največja vladna stranka, Nova Slovenija, ki so ji tokrat izmerili zgolj 2,8-odstotno podporo.

Neodločenih je po raziskavi Parsifala še vedno 23% vprašanih.

Samo opredeljeni v anketi:

SDS ima še večjo podporo med že opredeljenimi volivci, takšnih, ki bi volili največjo vladno stranko je namreč kar 31,2 odstotka. To je več, kot imata med opredeljenimi volivci podporo naslednjih dve stranki skupaj; Lista Roberta Goloba je v tej anketi prejela 16,4 odstotka glasov, Levica pa 10,3 odstotka. Četrto mesto med opredeljenimi volivci zasedajo Socialni demokrati z 10,2 odstotka glasov, sledi pa še LMŠ s 6,8 odstotka glasov vprašanih. Povežimo Slovenijo bi volilo 5,4 odstotka opredeljenih volivcev, če pa se gibanju pridruži tudi stranka Konkretno (0,9 odstotka glasov), pa podpora skupni listi naraste na 6,3 odstotka.

Med opredeljenimi volivci parlamentarni prag dosegata še stranki NSi (4,4 odstotka) in verjetno tudi SAB (3.9 odstotke). Blizu je SNS Zmaga Jelinčiča (3,6 odstotka), nekoliko dlje pa Desus (1,9 odstotka), Pirati (1,8 odstotka) in Naša dežela (1,4 odstotka).

vir: Parsifal, Nova24TV

Povezane objave

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

Slovenija ima novega milijonarja. V žep bo pospravil kar 51. milijonov evrov

Se je Gabrova znebila dr. Aleksandra Merla, ker ji ni zagotovil dvojčkov?