Je inštitut 8. marec našel luknjo v zakonu, pri financiranju referendumov iz tujine?

Nika Kovač, slika instagram

Očitno smo v Sloveniji doživeli novo prakso. Inštitut 8. marec je od Računskega sodišča dobilo pozitivno mnenje glade financiranja referendumske kampanje iz tujine. Prejetje denarja iz tujine torej NI prekršek,

Da postopek Računskega sodišča proti inštitutu 8. marec poteka poteka, je prvi objavil portal Spletni časopis, ker inštitutu 8 marec, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), računsko sodišče najprej ni uspelo vročiti pošte. Pošiljka poslana na njihov naslov je bila vrnjena z oznako “preseljen – novi naslov je neznan”. Ker obvestila kršitelju niso mogli vročiti na njihov naslov na Glinškovi ploščadi 9., je računsko sodišče objavilo javno naznanilo, da vodijo postopek o prekršku zaradi financiranja referendumske kampanje iz nedovoljenih virov.

[color-box color=”yellow”] Računsko sodišče je sedaj prisodilo in odločilo: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Organizator volilne kampanje za volitve v Evropski parlament lahko pridobiva sredstva za volilno kampanjo iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod pogoji in na način, ki po tem zakonu veljajo za domače fizične osebe.”[/color-box]

To je v slovenski zakonodaji očitno nova luknja v zakonu, ali pa so na Računskem sodišču, pogledali Inštitutu 8. marec skozi prste? Po domače povedano. Možno je pri nas, preprosto ustanoviti zasebni zavod, ki za različne kampanje in politično dejavnost (očitno) sme pridobivati denar iz tujine?

Generalni sekretar SDM, Nejc Brence, je ob tem zapisal: “Pričakovano. Računsko sodišče je pokrilo ideološke somišljenike. Je pa Računsko sodišče s to odločitvijo vzpostavilo prakso, da se lahko vsi organizatorji kampanj financirajo iz tujine, če sredstva dobijo takrat, ko se plačujejo računi. Na široko so odprli vrata za tuj vpliv.”

vir: spletni časopis

Povezane objave

SDS zahteva vrnitev ukinjenih volišč

V četrtek na ulicah ponovno upokojenci, tudi pred RTV! Posebni avtobus iz Maribora!

Veselo in prijateljsko vzdušje na srečanju Podravske regije SDS v Račah

3 komentarji

resnisembil jaz 19. 05. 2023 - 7:25
korupcija...
Golaž 19. 05. 2023 - 7:31
lukjna pri urški je že nekaj let nezapoljnjena s strani janiza pofukljenja,,,,ga imam na sumu da se onegavi z vinkotom
Darinka 19. 05. 2023 - 12:35
Ja v stranki Levica so eksperti za odkrivanje lukenj.
Dodaj komentar