Kakšna je simbolika adventnega venčka in nagradna anketa

Foto: Glavo (pixabay.com) Simbolna slika

Po krščanski tradiciji se sedaj nahajamo v adventnem času in po večini domov se na mizah ali vratih nahajajo adventni venčki. Ampak ali sploh veste simboliko adventnega venčka?

[color-box color=”red”] Krog na adventnem venčku simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo življenje ter upanje, da se prenovimo.[/color-box]

Sveče – po ena za vsako adventno nedeljo – simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične (ponekod tudi modre) sveče, ki ustrezajo tudi barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Svetloba sveč nas opominja, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira, kako našo temo strahu in obupa razsvetljuje vedno več svetlobe. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja.

Simbol posameznih sveč na adventnem venčku

– prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje,
– druga sveča simbolizira mir,
– tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja,
– četrta sveča predstavlja ljubezen.

Sodelujte v nagradni anketi!

V uredništvo e-Maribor pa nas malce daje radovednost in tako nas zanima:

ALI V ADVENTNEM ČASU VAŠ DOM KRASI ADVENTNI VENČEK?

Za sodelovanje v nagradni anketi pokličite na številko 090 30 43 (cena klica iz omrežja operaterja A1 znaša 1,49 € na klic oziroma po tarifi vašega operaterja). Splošni pogoji uporabe komercialne telefonske številke so objaveljeni na spletni strani portala. S klicem nas tudi podprete in s tem pripomorete k izboljšanju vsebin na portalu.

Med vsemi, ki boste sodelovali v nagradni anketi bomo izžrebali dve lepi nagradi – 2x paket domačih dobrot. Sodelovanje v anketi smo podaljšali do vključno do četrtka, 16. 12. 2021 do 12.00, rezultate žrebanja in ankete bomo objavili tega dne po 15.00 na spletnem portalu e-Maribor!

Nagrada:
2x pakt suhomesnatih proizvodov, vrednost vsakega izmed paketov prib. 30 € (vsebina posameznega paketa: domača divjačinska salama, domača jetrna pašteta, poper špeh, paprika špeh).

Nagrado podarja: PREDELAVA MESA LAKOŽIČ, Lovrenc na Pohorju

Vabljeni k sodelovanju!
Povzeto po: Družina EnaA

Povezane objave

Našli novo starleto? Kandidate za Evropske poslance Svobode je postrojila kar Golobova ljubica.

Poglejte si to napako RTVS kateri se danes smeji vsa Slovenija

Poglejte si to! Kaj je počel voznik tovornjaka na Štajerski avtocesti?