Kongres SDM v Mariboru! “Smo največji in najbolj aktivni politični podmladek v Sloveniji!”

Dominik Štrakl, predsednik SDM

Slovenska demokratska mladina (SDM) je slovenska mladinska politična organizacija, in je podmladek Slovenske demokratske stranke. Največje stranke v državi.

Slovenska demokratska mladina (SDM) je bila ustanovljena 31. oktobra 1989 kot prva demokratična politična organizacija mladih v Sloveniji. Trenutno v okviru SDS združuje več kot  4000 članov v starosti od 15 do 30 let. a čelu podmladka je bil zadnja štiri leta Dominik Štrakl, kateri se danes tudi poslavlja z mesta predsednika. Kdo bo zasedel njegovo mesto bo znano popoldan po kongresu SDM, ki pravkar poteka v Mariboru.

O prehojeni poti Slovenske demokratske mladine in še o čem, se je z odhajajočim predsednikom, Dominikom Štraklom, pogovarjal Mitja Grmovšek.

Kako gledaš na prehojeno pot SDM-a v času tvojega predsedovanja mladih članov SDS?

Dominik. Bil je izredno zanimiv mandat, ker sta nas zaznamovali dve zadevi in to je kriza COVID-19 in v drugi polovici mandata super volilno in referendumsko leto. Vsemu temu smo morali prilagajati našega aktivnosti. Kljub temu je bil storjen napredek na marsikaterem področju. Veseli me dejstvo, da smo uspelo ustanoviti lepo število novih lokalnih odborov, pridružili so se nam posamezniki, ki danes veljajo za motorje teh lokalnih odborov in regijskih koordinacij. To je tudi glavna naloga naše organizacija, da mladim omogočimo politično participacijo, druženje, spoznavanje ter konec koncev tudi zabavo. V večji meri nam je to tudi uspevalo, saj se to vidi tudi v tem, da imamo na tem kongresu občutno več kandidatov za člane Izvršilnega odbora in dva kandidata za predsednika podmladka.

Kakšnega naslednika si želiš?

Dominik: Odločnega, predanega in z željo, da bo boljši od prejšnjega. Samo tako lahko organizacija napreduje in iz leta v leto rase.

Kaj ste v času tvojega vodstva naredili v SDM?

Dominik: Želel bi izpostaviti dve zadevi in sicer naša aktivnost na področju reševanja in iskanja rešitev mladinske problematike. Že v svoji resoluciji na kongresu SDS, ki smo jo naslovili “Oda mladosti: konkretno za mlade”, smo izpostavili ključno problematiko mladih in da so za reševanje le te potrebni konkretni predlogi. Skupaj s poslansko skupino SDS nam je uspelo skozi zakonodajno proceduro spraviti, kar nekaj predlogov in ukrepov, ki so pomagali k izboljšanju položaj mladih. Na temo mladinske problematike smo opravili kar nekaj pogovorov in razprav s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, študentsko in dijaško organizacijo Slovenije in drugimi podmladki. Vedno smo v ospredje postavljali sodelovanje in iskanje skupnih kompromisov. V preteklih letih smo se vedno s sporočili za javnost ali kako drugače odzivali na aktualno politično in družbeno dogajanje.

Druga takšna zadeva je povečana aktivnost na mednarodnem področju, ki že daje rezultate. Na začetku mandata smo organizirali Mladinski strateški forum, ki se ga je udeležijo veliko mladih iz različnih držav. Rezultat našega delovanja na mednarodnem področju so tudi okrepljene vezi z nekaterimi sorodnimi podmladki in organizacijami iz tujih držav. Vesel sem, da smo okrepili vezi z našimi kolegi iz Hrvaške, Mladeža HDZ, s katerim zelo dobro sodelujemo v podmladku Evropske ljudske stranke. Prav tako s podmladkom avstrijske ljudske stranke. V letu 2020 je podpredsednica YEPP postala članica našega podmladka, kar je pomemben dosežek Slovenske demokratske mladine. SDM je tudi ključen člen v nekaterih drugih mednarodnih organizacijah in političnih podmladkih. 

Se je v času tvojega mandata povečalo članstvo mladih v stranki?

Dominik: Članstvo mladih v stranki zadnja leta narašča, ker me veseli. Mladi prepoznavajo, da je stranka SDS tista politična sila, ki jim ponuja perspektivo. 

Kaj pričakuješ od današnjega kongresa v Mariboru?

Dominik: V bistvu nimam pričakovanj. Vem, da imamo izjemne kandidate in za prihodnost najstarejšega, največjega in upam si trditi, da najbolj aktivnega političnega podmladka v državi se ni bati. 

slike: osebni arhiv

Povezane objave

Poleg stranke SDS, tudi Rupar s predlogom za referendum!

Poglejte kako mariborski nestrpnež žali udeležence napovedanega četrtkovega shoda

Tako deluje leva demokracija. Z vsemi topovi nad Pašek Šetinc, Kordišu najnižja plača poslanca

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več