Krajevni skupnosti Kamnica in Bresternica zagrozili z odcepitvijo od MO Maribor

slika: Narava hribi in gore

Predsednika svetov mariborskih krajevnih skupnosti Kamnica in Bresternica – Gaj sta sklicala skupno sejo obeh svetov, na kateri so zahtevali, da se na njunem območju izvedejo nujna vlaganja, drugače..

Po neuspelem poskusu odcepitve Malečnika od Mestne občine Maribor v letih 2021 in 2022 zdaj z odcepitvijo grozita še dve krajevni skupnosti. Novi punt se dogaja v Kamnici in Bresternici. Sodu je izbilo dno, da naj bi mestna uprava iz proračunov za letošnje in prihodnje leto umaknila vse investicije v obeh krajevnih skupnostih.

“Že pred prvim branjem je bilo za našo KS namenjenega zelo malo denarja, zdaj pa je za letošnje leto drobiž, za prihodnje leto pa nič. Ko nobene investicije ni v proračunu, nas to boli, je na skupni seji obeh krajevnih skupnosti povedal predsednik KS Kamnica Simon Hauptman. Kot je še dejal Hauptman, so tako kot vsako leto mestni upravi poslali prioritetno listo investicij, med katerimi so na vrhu predvsem ceste (na Urban, glavna cesta skozi naselje …), a da ta ni upoštevala nobene.

Nezadovoljni so tudi v Bresternici, ker mestna uprava v proračun ni umestila sofinanciranja devet milijonov evrov vredne prenove glavne ceste skozi Bresternico (sofinancerski delež mariborske občine bi znašal 1,7 milijona), v okviru katere bi uredili tudi kanalizacijo in vodovod, ter splošnega pomanjkanja sredstev za vzdrževanje in novogradnjo lokalnih cest.

Župan Saša Arsenovič se vabilu na sejo ni odzval, je pa v ogenj poslal direktorja mestne uprave Srečka Đurovo in vodjo urada za komunalo, promet in prostor Suzano Fras. Ta dva sta zanikala obtožbe, da se v ti dve krajevni skupnosti nič ne vlaga in zanikala navedbe, da v predlaganih proračunih ni zajetih vlaganj v Bresternico in Kamnico. 

Člani svetov omenjenih krajevnih skupnosti so vztrajali pri svojih sklepih in dodali še en sklep, da v kolikor v proračunih MOM ne bodo upoštevane zahteve z današnje seje, bodo sklicali zbor krajanov na temo ustanovitve občine Kamnica – Bresternica – Gaj. Đurov je povedal, da bo občina spoštovala voljo občanov, če pride do odločitve za odcepitev, a se mu ta ne zdi modra.

Drugo branje proračunov MOM v mestnem svetu je predvideno naslednji teden.

viri: Večer, N1

Povezane objave

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

Ruski hekerji nad Natašo Pirc Musar