Maribor in Slovenija praznujeta! Danes je dan Rudolfa Maistra!

Rudolf Maister

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november leta 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Dan generala Rudofa Maistra

General Rudolf Maister (1874-1934) sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Veličina dejanja generala Rudolfa Maistra je v tem, da se je zavedal, kako pomembna je odločnost ob nastajanju nove države ob razpadu avstrijske monarhije. Maister ni bil samo vojak, bil je vizionar. Bil je tudi prvi častni meščan Maribora in danes minevajo 103 leta od Maistrovega postroja mariborskega polka.

Rudolf Maister v Maribor

Rudolf Maister (1874 – 1934) je pokopan v družinskem grobu. V pripravah na obeleževanje 100-letnice njegovih akcij z borci za severno mejo leta 2018 pa je mariborski založnik Primož Premzl javno predstavil pobudo za postavitev grobnice, ki bi bolje odražala veličino te zgodovinske osebnosti. Maistrova sinova sta namreč že leta 1938 pri Jožetu Plečniku naročila izdelavo načrtov za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje nikoli ni prišlo. Zato pa so včeraj na mariborskem pokopališču Pobrežje  ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja,  slovesno odkrili prenovljeno pročelje grobnice, v kateri je pokopan general in pesnik Rudolf Maister.

grobnica Rudolfa Maistra, slika Maribor24

General Rudolf Maister je umrl 26. julija 1934, na Uncu pri Rakeku, pokopan  je v Mariboru. 

pogrebna svečanost Generala Rudolfa maistra v Mariboru, slika: .zvezadgm.

“Mladi! Da ste pripravljeni: meča ne dajte nikoli iz desnice, naše pravice nikoli iz zenice!”. Je ob prazniku Generala Rudolfa Maistra zapisal predsednik SDM Luka Simonič

P.M.

Povezane objave

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!