Mineva 28 let od prve smrtne žrtve slovenske osamosvojitve

slika: arhiv RTV

Kdo se 28 let kasneje spominja Josefa Šimčika?! Šrve žrtve slovenskega osamosvajanja?

Mariborska SDS in Pokrajinska VSO za Štajersko sta pripravili komemorativno slovesnost

Mineva 28 let, kar smo postali samostojna in na demokratičnih temeljih oblikovana država Slovenija. Gre za obletnico, ki kar sama po sebi kliče, da se dogodkov, zlasti pa ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, spomnimo z globokim spoštovanjem.

Bili so domoljubi, ki jim ni bilo mar za lastno življenje, saj so se, tudi goloroki, postavili po robu agresorski jugoarmadi. Prva žrtev vojne za Slovenijo je padla 24. maja 1991 v Mariboru. Dan prej je skušala JLA zasesti 710. učni center TO v bližnjih Pekrah, razorožiti in aretirati prvo generacijo prostovoljcev. Napetost med TO in JLA je skorajda dosegla vrelišče, agresorju se je po robu postavila tudi množica civilistov iz Peker in Maribora. Piše portal V fokusu.

V popoldanskih urah 24. maja  je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanv. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Oba govorca državnozborski poslanec SDS mag. Dejan Kaloh in nekdanji mariborski župan Franc Kangler sta se vprašala o zgodovinskem spominu Slovencev na čas osamosvajanja in na vse tiste domoljube, ki so za samostojno in demokratično Slovenijo v boju zoper agresorsko JLA prispevali največ, svoje življenje.

Spominsko slovesnost si lahko ogledate v spodnjem videu. Posnela ga je ekipa TV oddaje V fokusu:

M.G.

Povezane objave

Veselo in prijateljsko vzdušje na srečanju Podravske regije SDS v Račah

Razgrajal po trgovini in se podelal. Policisti so ga odpeljali

Najprej je kolesaril proti Janševi vladi, ga zmerjal s pošastjo, sedaj pod Golobov vlado pa joka?