Minister Zdravko Počivalšek o naložbah v gorski turizem

Planinska koča na Kališču

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je sestal s predstavniki planinskih društev z gorenjskega območja, tamkajšnjih turističnih organizacij in lokalnih skupnosti. Osrednja tema pogovora, ki je potekal v planinski koči na Kališču, so bile naložbe države v gorski turizem in umestitev tega dela ponudbe med cilje slovenskega turizma.

Ohranjanje in spodbujanje zelenega gorskega in pohodniškega turizma Slovenijo postavlja v trajnosten in zeleni kontekst. Sistem označevanja poti, ki se izogiba pritrjevanju velikih usmerjevalnih tabel na drevesa ali skale, ohranja neokrnjenost in pristnost narave. Vendar bo v prihodnje potrebno urediti tudi vzdrževanje poti.

“S spodbujanjem vlaganj v moderno infrastrukturo, ki bo ostala naravi prijazna, toda sledila modernim trendom dvigujemo kakovost in konkurenčnost pohodniškega turizma”, je povedal minister Zdravko Počivalšek. “Naše gore in planinske poti so bogate, predvsem pa imajo velik turistični potencial, ki ga je potrebno izkoristiti”, je dodal. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da so bili s turističnimi boni zajeti ponudniki planinskih koč, ki uporabnikom bonov lahko ponudijo veliko. Počitnice v gorah in outdoor doživetja so in bodo tudi v prihodnje zagotovo privlačna izbira za še tako zahtevnega obiskovalca.

Še danes pa bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo razpis za črpanje sredstev v višini 400 tisoč evrov za projekt obnove pogorelih planinskih koč na Korošici in na Okrešlju. Predvidoma septembra bo objavljen tudi javni razpis za energetsko sanacijo planinskih koč, v okviru katerega bo v letih 2020–2022 na voljo 5 milijonov evrov. Cilj je povečati energetsko učinkovitost, zmanjšati okoljski vpliv planinskih objektov, zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in izboljšati gospodarnosti poslovanja planinskih objektov.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)

POZOR! Pogrešajo 11-letnega dečka. Ste ga videli?

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?