Na plano prihajajo “umazanije” župana Arsenoviča in njegovih sodelavcev?

slika: FB profil Saše Arsenoviča

Župan Saša Arsenovič se očitno ne more izogniti aferam. A ima srečo, saj o tem levi mediji, med njimi tudi mariborski Večer, ne poročajo. Na veliko pa se razpišejo takrat, ko je župana treba zagovarjati ali pa mu je potrebno dajati potuho.

Se je Arsenovič zapletel v novo afero?

Sicer pa Arsenoviča in nekatere njegove sodelavce, ki zdaj vodijo mariborsko mestno občino, očitno dohiteva sporna preteklost, ki pa se prenaša tudi v županovanje, piše portal Požareport, ki razkriva kaj se je v dogajalo v letih 2014 in 2016, torej pred tremi leti, vse je portal podprl tudi s pisnimi pričevanji vpletenih ljudi.

Gre za očitno sporno preprodajo nepremičnine na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe, kjer naj bi šlo tudi za podkupovanje bančnikov iz Deželne banke Slovenije, torej za sum storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za kar so – po slovenski kazenski zakonodaji – zagrožene kazni do šest let zapora.

Sporna prodaja nepremičnine?

Tedanji lastnik omenjene nepremičnine, gre pa za dve parceli in poslovno stavbo, je bilo podjetje ACK, d. o. o., nepremičnini naj bi bili obremenjeni z več hipotekami pri Deželni banki Slovenije, v skupni vrednosti nekaj več kot 4 milijone in 343 tisoč evrov. Poslovno stavbo je zasedalo več najemnikov, ki so – ob soglasju hipotekarnega upnika, torej DBS – sklenili najemne pogodbe z ACK, d. o. o., za obdobje 10 let. Vse najemne pogodbe so bile – na izrecno zahtevo Deželne banke – sklenjene brez klavzule o predkupni pravici. Bankirji so pogodbe tudi sestavili, zakonita zastopnica ACK Ana Krajnc jih je zgolj podpisovala. Aleš Viher, direktor mariborske poslovalnice DBS, pa je najemnikom dejal, da ta poslovna stavba zaradi velikih finančnih obveznosti lastnika vsaj še nekaj let ne bo predmet prodaje, sicer pa se bo stavba prodajala izključno v celoti. Pri tem je Viher najemnikom večkrat ponujal odkupno ceno za celotno stavbo v višini 1 milijon in 100 tisoč evrov, pri čemer je bila stavba sicer ocenjena na najmanj 586.125,00 evra.

Toda poslovna stavba naj bi, kot piše Bojan Požar, kljub temu kmalu romala v prodajo. Junija 2014 jo je kupil sedanji mariborski župan Saša Arsenovič, prek svoje družbe Galerija Gosposka, d. o. o., oziroma Sato, d. o. o. Spomnimo, leta 2016 je Arsenovičeva Galerija Gosposka postala dela Arsenovičeve družbe Sato in izginila. Malo kasneje pa je Arsenovič družbo Sato ponovno preimenoval v Galerijo Gosposka, d. o. o. Baje zato, da bi Arsenovič lahko “skril premoženje”, ker se je takrat ločeval od svoje prejšnje žene.

V posel se vključi Matjaž Štandeker

Ko je Arsenovič postal lastnik stavbe na Ulici Eve Lovše 19, je najemnikom poslovnih prostorov, ki so že prej hoteli odkupiti najete dele te poslovne stavbe, takoj začel prodajati etažno lastnino. Posrednik, ki naj bi iskal kupce med najemniki, pa naj bi bil Matjaž Štandeker, Arsenovičev dolgoletni osebni prijatelj in zdaj tudi “prvozaposleni” novopečeni svetovalec v kabinetu župana Arsenoviča. Ko so nekateri najemniki protestirali, ker so bili izključeni iz prodaje poslovne stavbe, in še zlasti po tem, ko so izvedeli za tako nizko prodajno ceno, so od podjetja ACK prejeli informacijo, da prodaja poslovne stavbe ni bila izvedena v okviru javnega razpisa ali zbiranja ponudb, kar je prej obljubljal Aleš Viher iz DBS, ampak je bila stavba direktno prodana Arsenoviču. Najemniki so Viherja tudi večkrat pozvali, naj pove, kdaj in kje je bil objavljen razpis za prodajo te stavbe, vendar odgovora nikoli niso dobili.

Kam je šel denar od prodaje?

Že čez leto in pol, februarja 2016, je Arsenovič vse to v celoti prodal naprej, in sicer Zavarovalnici Grawe. Po informacijah Požareporta, naj bi kupnina – za Arsenoviča – znašala 1 milijon evrov. Vendar, tako govorice, je moral Saša Arsenovič del tega denarja, šlo pa naj bi 300 tisoč evrov, predati naprej, za “reševanje” razvpitega mariborskega podjetnika Lea Ivanjka, nekdanjega propadlega lastnika Vinaga in pred leti “upravitelja cerkvenega premoženja”, ki naj bi ga lovili upniki. Pri tem pa so zanimive naslednje (osebne) povezave: Simona Ivanjko, pravnica v Zavarovalnici Grawe, je sestra Lea Ivanjka in nekdanja zasebna spremljevalka Matjaža Štandekerja.

Razdeljevanje denarja v Portorožu, za 200 tisoč evrov podkupnin?

Saša Arsenovič naj bi za posamezne etaže (nadstropja) in nekaj parkirnih prostorov zahteval 300 tisoč evrov, čeprav se je med šokiranimi najemniki poslovnih prostorov izvedelo, da je Deželna banka celotno stavbo Arsenoviču prodala za samo 280 tisoč evrov?! Toda Arsenovič in Štadeker naj bi med pogajanji s potencialnimi kupci pojasnjevala, da je bila poslovna stavba dejansko prodana po bistveno višji ceni, kot je bila pogodbena cena. Štandeker naj bi kasneje vendarle izdal, da je bilo poleg pogodbene kupnine, ki je znašala 280 tisoč evrov, izplačanih še 200 tisoč evrov gotovine, kot “darilo za izvedbo pravnega posla”. Štandeker naj bi tudi sam povedal, da je bil znesek 200 tisoč evrov sprva namenjen dvema predstavnikoma Deželne banke, ni pa navedel imen. Ko naj bi ta denar osebno dostavil v Portorož, pa naj bi si ga tam, po njegovih besedah razdelili štirje bančniki. Štandeker naj bi tudi priznal, da je takrat, ko se je odpeljal v Portorož, doma iz strahu pustil mobilni telefon.

Požareport je za jutri napovedal odziv policije in KPK, bomo pa novo afero, vsekakor spremljali še naprej tudi mi!

Več o aferi si lahko preberete na portalu Požareport

SIFA

 

Povezane objave

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij. Zdravstveni delavci v pripravljenosti.

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!