Na tnalu spet stranka SMC, tokrat zaradi spornih nakupov žičnate ograje!

slika: RTV SLO

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v sredo odredil izredno notranjo revizijo postopkov nabav, povezanih s postavitvijo ograje na meji.

Kaj se je dogajalo z nakupi ograj na meji?

Nakup ograje je te dni znova v soju medijskih luči, saj je je Transparency International Slovenia tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Razlog so po njihovem mnenju določbe o predplačilu v pogodbi za nakup rezilne ograje, čeprav se po Zakrajškovih zagotovilih predplačila niso zgodila.

Ugotovili so, da je ministrstvo oz. policija s podjetjem Minis na podlagi izvedenega postopka oddaje javnega naročila s pogajanji brez predhodne objave iz razloga nujnosti sklenilo pogodbo o postavitvi tehničnih ovir, iz katere pa ni razvidna količina naročenih storitev, temveč le cena 7,69 evra z DDV-jem za tekoči meter postavitve ograje in okvirna pogodbena vrednost 250.000 evrov z DDV-jem. Dodali so, da je navedeno ravnanje ministrstva oz. policije v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. Iz poročila je sicer razvidno, da ministrstvo oz. policija od leta 2016 v razpisne dokumentacije zdaj vključuje načrtovane količine predmeta javnega naročila. Razpisno dokumentacijo je ministrstvo skupaj s povabilom k oddaji ponudbe posredovalo samo enemu potencialnemu ponudniku, so takrat zapisali v revizijsko poročilo, četudi se ministrstvo v izračunu ocenjene vrednosti glede zneska 250.000 evrov z DDV-jem sklicuje na pridobljene ponudbe treh potencialnih ponudnikov. Pri tem pa je v ponudbi najugodnejšega ponudnika navedena cena za postavitev tekočega metra tehničnih ovir 4,9 evra z DDV-jem, kar za načrtovano postavitev največ 50.000 tekočih metrov tehničnih ovir znaša 245.000 evrov.

Ali bo zaradi spornih zadev v prejšnjem mandatu moral oditi še minister Počivačšek, ki je bil v prejšnji vladi zadolžen za nakup teh ograj, bomo videli kmalu.

M.G.

 

Povezane objave

Objavljamo lokacije v Mariboru, kjer bodo policisti v petek merili hitrost!

Vikend rezerviran za člane SDS, mariborske in podravske regije!

Pozor! Prihajajo nevihte z nalivi, sodra, veter in sneg. (grafika padavin)