Največja politična stranka v državi, SDS, praznuje 33 let.

zastave SDS, foto Žan Janša

Na današnji dan je bila leta 1989 v Cankarjevem domu ustanovljena Socialdemokratska zveza Slovenije, nekaj tednov prej pa Slovenska demokratična zveza, katerih pravna in moralna naslednica je Slovenska demokratska stranka. 

SDS praznuje 33. rojstni dan

Stranka je nastala v duhu Slovenske pomladi, a je bila pot do samostojne in demokratične Slovenije še dolga. V času demokratične prenove so odločilno vlogo odigrali prav vsi trije naši dosedanji predsedniki: France Tomšič,  dr. Jože Pučnik in Janez Janša, ki je nedavno dejal: »Ni vsa dediščina Slovenske pomladi v Slovenski demokratski stranki, jo je pa zelo veliko. Ravno Slovenska demokratska stranka je iz razpršenih pomladnih energij vztrajno gradila verodostojno in povezano pomladno politično moč. Ta je skozi dve desetletji vzpostavljala in krepila slovensko demokracijo in slovensko državnost«.

“Potenciali SDS so veliki, saj nikoli doslej nismo bili tako močni in tako izkušeni. Skupaj rastemo in gradimo, ob tem pa dokazujemo, da ostajamo zvesti istim vrednotam, načelom in ciljem, ki nas povezujejo v veliko, skoraj 30.000-člansko družino,” so zapisali v SDS..

“V Slovenski demokratski stranki se vse od začetka zbiramo tisti, ki nam je samostojna in demokratična Slovenija bila in bo vedno intimna izbira. SDS se je preko obeh svojih predhodnic (Socialdemokratske stranke Slovenije in Slovenske demokratične zveze) rojevala sočasno z nastajanjem slovenske parlamentarne demokracije in slovenske samostojnosti. Bila je in je eden od najpomembnejših gradnikov samostojne in demokratične Slovenije. Od samega začetka je neločljiv in aktiven del najpomembnejših državotvornih in demokratičnih političnih procesov v vsej znani zgodovini Slovencev. Vrednote slovenske osamosvojitve in njeni cilji, ki jih je SDS sooblikovala, so bili od samega začetka osrednji temelj in motiv našega delovanja,” je stranka zapisala na svojem kongresu.

Slovenski demokratski stranki ob njenem rojstnem dnevu iskreno čestitamo.

Povezane objave

Središče na nogah! Urad za migracije potrdil, sklep vlade: “V Središču ob Dravi bo stal azilni dom.”

Precej klavrna podpora za Stojmenovo Duh. Kdo ji je dal podporo?

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)