Nezaslišano! Čeferin & Co rešujejo medijskega generala Kadunca?

RTV Slovenija, slika: v Fokusu

Na podlagi obširne analize očitkov iz pobude za predčasno razrešitev Kadunca, Odvetniška družba Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji ocenjuje, da bi bila ta na podlagi očitkov, ki so predstavljeni v pobudi in “ki niso zadostno konkretizirani”, pravno sporna.

Čeferin & Co rešujejo generalnega direktorja Igorja Kadunca

Glede vsebinske utemeljenosti očitkov pa odvetniška pisarna v mnenju, ki ga je pridobila STA, zapiše, da “obstajajo resni pravni in dejanski dvomi v njihovo utemeljenost in, posledično, izkazanost zakonskih razlogov za predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca”.


“Ocenjujemo, da obstajajo resna in utemeljena pravna tveganja, povezana z utemeljenostjo pobude in izkazanostjo zakonsko določenih razlogov za predčasno razrešitev generalnega direktorja,” sklene pravno mnenje, ki ga je naročil Baškovič in ga že posredoval programskim svetnikom. Kot je pojasnil za Radio Slovenija, je to storil zato, da bi bili svetniki pri obravnavi tako resne zadeve pravočasno obveščeni tako o pobudi, pravnemu mnenju, ki je namenjeno uporabi svetnikov, in s pisnim odgovorom Kadunca na pobudo.

Eden od pobudnikov razrešitve Slavko Kmetič pa je za radio dejal, da pravno mnenje razume kot pritisk na svetnike. Svetniki bodo po njegovih besedah odločali po svoji vesti. “Programski svet postavlja in po potrebi odstavlja generalnega direktorja,” je ob tem strnil Kmetič.

Podpisniki Kaduncu med drugim očitajo odgovornost za to, da je zavod med 2017 in 2019 posloval z izgubo in da ni pripravil številnih dokumentov. Očitajo mu tudi neobvladovanje sistemskih tveganj na kadrovskem področju ter da je med neuspešno kampanjo za dvig rtv-prispevka leta 2019 javno napadal ustanovitelja. Kadunc je za STA očitke, ki so jih nanizali svetniki, zavrnil. Med drugim je pojasnil, da je v središču vprašanje, ali bomo ohranili javno televizijo in radio ali pa bosta televizija in radio strankarska. Tudi vložitev predloga le nekaj mesecev pred iztekom mandata, ta se Kaduncu izteče aprila, po njegovih besedah kaže, “kaj je resnični namen tega”.

Pobudo je podpisalo 13 programskih svetnikov RTVS, a so nekateri v zadnjih dneh pojasnili, da niso vedeli, kaj podpisujejo, sta poročala Večer in Radio študent. Tako na primer Alenka Gotar trdi, da ni predlagateljica pobude, čeprav je prvopodpisana, Marija Orešnik iz Zveze društev upokojencev Slovenije pa je za Večer pojasnila, da so jo vprašali le, ali podpira uvrstitev zadeve na dnevni red, pobude pa da ni videla. Za razrešitev direktorja svetniki potrebujejo 15 glasov. Baškovič je sicer napovedal, da bodo o pobudi za razrešitev razpravljali 2. novembra, možno pa je tudi, da bi že ta ponedeljek, ko bo potekala redna seja, širili dnevni red s to točko. Piše Politikis.

MG

———————————————————————————————




Povezane objave

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

Slovenija ima novega milijonarja. V žep bo pospravil kar 51. milijonov evrov

Se je Gabrova znebila dr. Aleksandra Merla, ker ji ni zagotovil dvojčkov?

7 komentarjev

alojz 25. 10. 2020 - 8:25
Pa menda ne. Kadunc, zagrizen komunist ki pljuva na vse kar je privatno bo najel privat odvetnika? In ga plačal z našim denarjem, ki nam ga ukrade preko el. priključka kot obvezno naročnino.
Čakija Noris 25. 10. 2020 - 8:31
RTV je leglo levičarske propagande (Gebels), ki nam kradejo težko zaslužen denar.
Lanareed 25. 10. 2020 - 9:32
Iz navedenega sledi, katerih odvetniških uslug ne uporabljajte.
joško 25. 10. 2020 - 14:01
tiste odvetnike ki zastopajo takeminavadni državljani nismo v stanju plačati.
Bojan Pavelsek 25. 10. 2020 - 10:14
Kaj vse nekateri počnejo, samo da bi obdržali stolček.
Silvester Alič 26. 10. 2020 - 9:59
Kadunc bo zamenjan tudi če bodo Čeferini proti
Božidar Rodica 26. 10. 2020 - 12:50
A Kadunc govori o strankarski tv ha ha ha kaj pa je zdaj ?
Dodaj komentar