Po novem? Tujcem pri nas, nebi bilo več potrebno znanje slovenščine?

Slovenščina. Slika Metropolitan

Nas Golobova vlada pelje v slovenski propad? Najprej so nam ukinili muzej slovenske osamosvojitve, ključni muzej slovenskega osamosvajanja, za tem pa so začeli udariti še po slovenskem jeziku?

Slovenski narod nima ravno dobre popotnice z jezikom. Slovenščina se naj je vedno izmikala. A smo narod, ki mora biti na svoj jezik še kako ponosen. Začetki slovenskega jezika segajo v obdobje starih Slovanov, ki so se naselili na območju današnje Slovenije v 6. stoletju. V tem času so se razvijali različni narečja, ki so bila pod vplivom staroslovanskega jezika. Slovenski jezik so tlačili tako nemščina, kot kasneje hrvaščina in srbščina. Slovenski jezik je v bistvu zmagal šele z osamosvojitvijo Slovenije, ko je postal tudi uradni jezik države Slovenije..

In ta vlada bi očitno rada izničila pomen rabe slovenskega jezika? Zagovornik načela enakosti je pregledal spremembo novele zakona o tujcih, ki jo državni zbor obravnava po nujnem postopku. Poslancem DZ je priporočil, naj v predlagani spremembi zakona pri zahtevah glede ohranitve pravice tujcev do združitve z družino opusti pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni. V priporočilu je pojasnil, da ureditev posega v pravico do spoštovanja zasebnosti in družinskega življenja tujcev, ki imajo dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje v Sloveniji. 

Očitno je predlog novega zakona po godu tudi Levici. Od volivcev pozabljeni nekdanji poslanec Matej T. Vatovec, se gre nekakšno herojstvo do tujcev, kar preko twitterja.

Tujcem, ki bi prebivali pri nas, tako, po novem, nebi bilo potrebno znanje slovenskega jezika? Kar je seveda absurd. V Sloveniji je namreč uradni jezik slovenščina.  Zakon u rabi slovenskega jezika pravi, da je potrebno zagotoviti enakopravno rabo slovenskega jezika v vseh družbenih področjih ter varovati in razvijati slovenski jezik kot uradni jezik Republike Slovenije. Zakon določa, da je slovenski jezik uradni jezik Republike Slovenije in je jezik uradne rabe v javni upravi ter v javnih službah, kot so sodstvo, policija, vojska in druge institucije. Prav tako določa, da morajo biti vse informacije, ki so namenjene javnosti, v slovenskem jeziku.

Draga vlada, torej roke proč od slovenskega jezika!

Povezane objave

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)

POZOR! Pogrešajo 11-letnega dečka. Ste ga videli?

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?

5 komentarjev

mona lisa 26. 03. 2023 - 3:20
Perja predaleč ste šli. Mnogo predaleč. To že diši po genocidu. Slovenci zbudimo se.
ivanka ponikvar 27. 03. 2023 - 2:55
In tako bo zdaj vsak južni....ob prihodu v SL šel takoj z uradnim prevajalcem na CENTER ZA SOCIALNO POMOČ, veliko hitreje kod do sedaj.,bodo vsakega prvega v mesecu prihajali po socialno pomoč. BRAVO VLADA.
Ostri Franc 28. 03. 2023 - 12:30
Vatovec jeb. Se.Izdajalec pokvarjenec nismo se 91 leta borili za tako Slovenijo, kjer nam vladajo tujci in se moramo Slovenci njim prilagajati , sem domoljub rad imam to državo moj oče v partizanih in jaz 91 leta smo se borili za to državo in taki izdajalci nam ne bodo govorili, da smo ksenofobi nacisti in Fašisti. Domobranci so bili veliko manj pokvarjeni kot ste vi.
Ostri Franc 28. 03. 2023 - 12:35
Ne izivajte, Pošteni Slovenci se prebUjamo in sedaj boste vi komunisti bežali v Argentino.Smrt fašizmu in izdajalcem.
Bojan Tomc 29. 03. 2023 - 10:40
To rešujemo preprosto: 40 let nazaj je na trening boksa prišel šiptar, ki je za vse govoril: " ne razumi, ne razumi". Kolega si ga je privoščil in ga premlatil kot vola. Zelo hitro je VSE razumel. Tako se dela: " jaz vsakemu zabrusim, " ne razumem turško". Problem rešen.
Dodaj komentar