Po novi direktivi bomo morali vsi prenoviti bloke in hiše

slika: www.zelenagradnja.si

Evropski parlament je sprejel predlagano revizijo direktive o energijski učinkovitosti stavb, ki ima za cilj spodbujanje prenove stavb ter zmanjšanje rabe energije in izpustov toplogrednih plinov v stavbnem sektorju Evropske unije. Po podatkih Evropske komisije se v stavbah porabi 40% vse energije in povzročijo 36% izpustov toplogrednih plinov. Sedaj veljavni ukrepi niso dovolj ambiciozni, zato so bile potrebne strožje določbe.

Nova direktiva prinaša obvezna določila, ki jih morajo izpolniti stavbe v javnem in zasebnem sektorju. Cilj je zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in rabo energije v stavbnem sektorju Evropske unije do leta 2030 ter doseči podnebno nevtralnost do leta 2050. S tem želijo spodbuditi prenovo energijsko neučinkovitih stavb ter izboljšati izmenjavo informacij o energijski učinkovitosti.

Nova pravila določajo, da morajo nove stavbe, ki jih uporabljajo ali upravljajo javni organi ali so v njihovi lasti, že od leta 2026 biti brezemisijske. Nestanovanjske in javne stavbe morajo doseči razred E do leta 2027 oziroma razred D do leta 2030. Stanovanjske stavbe pa morajo doseči vsaj razred E do leta 2030 ter razred D do leta 2033. Lestvica od A do G prikazuje energijsko učinkovitost stavb, pri čemer razred G predstavlja 15% najmanj energijsko učinkovitih stavb v nacionalnem stavbnem fondu države članice. Vendar pa je lestvica določena na ravni države članice.

Nova pravila ne veljajo za spomenike ali stavbe s posebno arhitekturno ali zgodovinsko vrednostjo, tehnične stavbe, stavbe v začasni uporabi ter cerkve in bogoslužne objekte. Države članice imajo možnost prilagoditi nove cilje glede na ekonomsko in tehnično izvedljivost ter razpoložljivost usposobljene delovne sile za omejeno število stavb.

Povezane objave

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)

POZOR! Pogrešajo 11-letnega dečka. Ste ga videli?

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?

2 komentarja

Pepe Vasjebe 15. 03. 2023 - 15:44
Ma ko jim *****. Če hočejo da to naredim naj mi plačajo. Brez povečevanja davkov. Mladi pa pejte ven iz te prfuknjene in levičarske EU. Čist so zgubili kompas, pamet pa pustili nekje in sploh ne vedo kje. Skratka tale EU je adijo pamet in adijo možnost, da jo še kdaj dobijo.! Prfuknjenost prfuknjena, zblojenost zblojena, ...
Dodaj komentar