Podana kazenska ovadba zoper neznanega pisca sovražnega sporočila na portalu Ptuj info

sodniško kladivo

Skupina aktivnih državljanov je pripravila že drugo kazensko ovadbo. Tokrat zoper neznanega pisca sovražnega sporočila, na portalu Ptuj info, kot tudi proti samemu portalu, kjer so dolžni skrbeti za izbris takšnega govora.

Kot smo že poročali, TUKAJ, je neznana oseba z imenom Matej, pod člankom portala Ptuj info. “Snežičeva milijonska vila že raste na elitni lokaciji, prejemal pa naj bi le 300 evrov plače,” zapisal sovražno sporočilo z besedami:  “SPIZDITE VSI SKUPAJ NEKAM, SVINJE LOPOVSKE! TAKE KURCE V SLOVENIJI JE TREBA ZAČETI UBIJATI OZIROMA REŠETATI Z AVTOMATSKO PUŠKO! VKLJUČNO Z JANŠO IN VSEMI DRUGIMI KRADLJIVCI IZ POLITIKE! SAMO PORIVANJE PO STOPNICAH IN MOČNO ŠPUKANJE OD ZADAJ NI DOVOLJ! ČAS JE, DA ZAČNEJO POLITIKI POLAGATI RAČUNE NA ULICI! SNEŽIČ, TI PA RAJE SPIZDI NAZAJ V BOSNO, SICER TE BODO RES NAŠLI NEKEGA DNE S KUGLO V BETICI.”

Navedbe vsebujejo vse zakonske znake storitve kaznivega dejanja Javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po členu 297/I-II-III KZ-1 RS. Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

  • Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena  kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.

V Skupina aktivnih državljanov, so v sporočilu za naš portal zapisali, da se bodo aktivno odzivali na vsak tak sovražni govor, kjer se uporabljajo dejanja po nasilju ali zaničevanju ljudi, ter zoper medije, kjer se taki sovražni zapisi pojavljajo.

Vprašanja glede ovadbe smo zastavili tudi portalu Ptuj info, a nam na naša vprašanja ne odgovarjajo.

Povezane objave

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!

Vlada za migrante kupuje 400 vzmetnic. To je na noge spravilo jezne prebivalce Središča ob Dravi