Popolni poraz kula. Golob z veliko prednostjo, SDS s poslancem več!

slika, fotomontaža

Po preštetih 99% glasovih je zmagovalka volitev Gibanje svoboda z 34.54% glasov, na drugem mestu pa SDS z 23.53% glasov. Glasovi so neuradni.

Velik poraz celotne kul opozicije

Slovenija se je odločila. Zmagovalka volitev je stranka Gibanje svoboda Roberta Goloba, dobila je neuradno 34.54% glasov in 41 sedežev v parlamentu, na drugem mestu je stranka SDS z 23.53% glasov in z 27-imi poslanci, Nova Slovenija je dobila 6.86% glasov in 7 poslancev, stranka SD pa 6.65% glasov in 7 poslancev, ter Levica 4.37% in 5 poslancev.

Kdo so novi poslanci v Mariborskem volilnem okraju? Tomaž Lah, Andreja Rajbenšu, Lena Grgurevič, Bernarda Kolenko Helbl, Rastislav Vrečko in Martin Marzidovšek vsi iz Gibanja svoboda.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je na novinarski konferenci v Cankarjevem domu zahvalil vsem volivcem SDS in ekipam, ki so garale v teh tednih kampanje, še posebej obema štaboma volilnih okrajev, kjer so dosegli zmagovite rezultate. Prav tako se je zahvalil koalicijskim partnerjem in čestital relativnemu zmagovalcu. Po njegovem so razmerja bistveno bolj tesna kot so prikazovali, saj bi 10 tisoč glasov to lahko spremenilo in izrazil obžalovanje, da nekatere stranke niso nastopile skupaj. Pozdravil je visoko volilno udeležbo, ki si je želijo tudi na prihodnjih volitvah. Po prepričanju Janše so pred novo vlado številni izzivi, toda pod to vlado so bili postavljeni trdni temelji, zato bo vladanje bistveno lažje.

Zagotovo je največji poraz doživela t.i. kul opozicija, kjer so prav vsi, razen Levice in stranke SD izpadli iz parlamenta. Stranki SD in Levica sta prepolovili rezultat izpred štirih let. Strankama LMŠ in SAB pa se ni uspelo uvrstiti v parlament. Zunaj parlamenta je ostala tudi Jelinčičena nacionalna stranka in DeSUS.

Koga v parlamentu ne bomo videli od znanih obrazov? V parlamentu ne bodo več sedeli na primer Marjan Šarec, Jani Moderendorfer, Lidija Divjak Mirnik, Alenka Bratušek, Marko Bandelli, Matjaž Nemec, Marko Koprivc, Franc Trček, Dejan Židan in ostali.

Povezane objave

Levi ekstremist, ki preganja “desne” novinarje, nadlegoval Jožeta Možino?

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!