Praznična Slovenija – kje so najlepše lučke?

Foto: pexels.com (Kat Smith)

Ko se v decembrskih večerih prižge praznična osvetlitev in mestna središča zaživijo v čarobni podobi, napoči čas za druženja, veselja in prijetna potovanja. Po Sloveniji so potovanja z vlakom zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna ali v času praznika, ko so vozovnice cenejše tudi do 75 odstotkov. V prazničnih dneh se zapeljite z vlakom in obiščite številne kraje širom Slovenije, ki vas bodo navdušili s čarobno okrasitvijo in zanimivimi prireditvami.

Praznični december v Ljubljani

Slovensko prestolnico krasi ena izmed najbolj izvirnih prazničnih okrasitev, ki jo sestavlja kar 850 različnih skulptur in likov, pod naslovom »Splošni um//duh skupnosti«. Praznično podobo Ljubljano in njenih ulic dopolnjuje tudi deset smrek in 79 zelenih dreves (to božična drevesa, ki se bodo po praznikih vrnila v naravo). Praznične sejme v zgodovinskem mestnem jedru spremljajo tudi številne zanimive brezplačne prireditve. V tem času je še toliko bolj čarobna tudi vožnja s turistično ladjico po reki Ljubljanici. Nepozaben pa bo tudi obisk Železniškega muzeja Slovenskih železnic, ki se nahaja le dober kilometer oz. 15 minut prijetne hoje od glavne železniške postaje.

Pravljično Celje

Celjska decembrska pravljica tudi letos v zgodovinsko mestno jedro pripelje pisane luči, pravljične vile in skrivnostne škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter številne zanimive foto kotičke, ob katerih se majhnim in večjim otrokom zaiskrijo oči. V trenutku, ko izstopite iz vlaka in se sprehodite skozi glavno stavbo železniške postaje Celje, se znajdete v čarobno okrašenem starem mestnem jedru, pravi Pravljični deželi. Številne zabavne in glasbene prireditve ter praznične stojnice polne dobrot bodo popeljale v pravljični svet tako mlajše, kot tudi starejše obiskovalce.

Tudi letos vas bodo pravljične vile spremljale na izbranih vlakih, ki vas pripeljejo v Pravljično Celje. Vozni red pravljičnih voženj še sledi.

Čarobni Maribor

Čarobni Maribor se prične 1. decembra, s težko pričakovanim prižigom prazničnih luči. Decembrsko dogajanje v starem mestnem jedru Maribora zaznamujejo praznične stojnice, bogat družinski in kulturni program. Glavno srečevališče bo v Vetrinjskem dvoru oziroma Vilinskem dvoru. Novost letošnjega programa Čarobni Maribor bo veliko panoramsko kolo na Glavnem trgu, kjer se bo nahajala tudi božična tržnica.

Vabljeni v gostoljubno štajersko prestolnico!

Fantazima Koper

Doživite praznično vzdušje Fantazime v Kopru, enem najlepše okrašenih mest naokrog. Praznična okrasitev mesta, pestri program za vse generacije, glasbeni nastopi, drsališče v Taverni in drugo dogajanje bo bogatilo utrip v mestu vse do začetka prihodnjega leta. Poskrbljeno bo tudi za praznične hiške s ponudbo raznoraznih dobrot in čarobno obarvan otroški mini zabaviščni park. Fantazima se prične 26. novembra, s prižigom prazničnih luči.

December v Radovljici

Prelepo staro mestno jedro Radovljice z decembrom postane še bolj čarobno, kot iz pravljice in ponuja pisano paleto dogodkov za družine. Izvirno tematsko okrašeno mestno jedro te dni dopolnjujejo delavnice, predstave in aktivnosti za otroke. Mesto ponuja tudi mnoga sladka doživetja in pester program dogodkov.

Prešeren december v Kranju

Kranju praznične luči zasvetijo 3. decembra, na dan, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na vrtu gradu Khislstein se bodo najmlajši razveselili svetlobnih živali, na Glavnem trgu pa bo postavljen pravljični gozdiček. Starega mestnega jedra Kranja si v tem času ni mogoče predstavljati brez tradicionalnega prazničnega sejma, kjer se predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki, poleg nakupovanja pa se bodo obiskovalci tudi posladkali s slastnimi dobrotami.

V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Predstavljamo vam nekaj namigov za obisk evropskih adventnih mest z vlakom, kjer se cene začnejo že pri 8 evrih.

Potovati z vlakom je trajnostno. Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,5 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 72 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

Vir: Slovenske železnice

Povezane objave

Slavko Bobovnik, voditelj, ki je Odmeve in Milijonarja skoraj spravil na “kant”?

To je pesem, ki nas bo zastopala na Evroviziji! Vaše mnenje?

Janša se odzval na poročanje medijev, da so bili na shodu upokojencev vidni člani SDS

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več