Programski svetnik RTV, Slavko Kmetič: “Ljudem se gnusi!”

RTV Slovenija, slika: v Fokusu

Potem ko sta koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in sindikat novinarjev napovedala stavko, se je že začel pogajalski proces. A pri zaposlenih, le ni tako črno, kot to nekateri pravijo.

Kot posebne stavkovne zahteve navajajo med drugim odstop vseh urednikov, kar nima absolutno nobene zveze z avtonomijo, pač pa z zaščito priviligiranih položajev nekaterih zaposlenih na RTV Slovenija, ki so si svojo službo vzeli za zagotovljeno. V njihovo novinarsko svobodo je prepričan in jo zagotavlja tudi Slavko Kmetič.

“Vse to, kar zahtevajo, oni že imajo, take indije koromandije v smislu novinarske svobode na RTV Slovenija verjetno ni nikjer, ne v Sloveniji ne širše,” je povedal Kmetič. Poudaril je, da so zahtevane višje plače legitimna zadeva, o kateri se bodo lahko pogajali z vodstvom, čeprav imajo sistem javnih plač, ki je že ena od težav, da bi se tukaj lahko kar koli spremenilo. “Ostale stvari pa so brezpredmetne, zahtevajo odstop predsednika programskega sveta, zahtevajo umik sprejetih sklepov, kar je absurd in noben normalen sindikalist takih stavkovnih zahtev ne bi podal, očitno je pri nas tako, da ni nič važno.”

Kmetič meni, da se ljudem RTV Slovenija s svojimi prepričevanji že “gnusi” in da niti ne gledajo in ne poslušajo “javne hiše”. “Za njihove oboževalce, kot so Val 202 in Mladina, ne vem, koliko sprejemajo njihovo teorijo, ostalo pa je razdeljeno, ogromno je takih, ki želijo ukinitev RTV-prispevka,” je dejal Kmetič, ki je napovedal “turbulentno obdobje”.

Da je javna televizija močno pod vplivom Socialnih demokratov, je pred leti povedala že Nataša Pirc Musar, s čimer se Kmetič strinja, saj je bil v preteklosti predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, visoki funkcionar SD. “Na uradni način zdaj ne vplivajo, vplivajo prek drugih istomišljenikov, ki to na RTV potem speljejo do konca”, Pravi Kmetič.

vir: Nova24TV

 

 

Povezane objave

Za koliko se vam bodo pod Golobom znižale plače v letu 2023

Blamaža na RTV Slovenija. Poglejte si, kaj si je dovolil voditelj!

Kako naj bi se Musarjeva z zvijačo izognila plačilu prispevkov?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več