Res neverjetno. Včeraj zabeležili preko 12.000 dnevnih okužb

Slovenija je v primežu koronavirusa. Še nikoli nismo imeli toliko okuženih ljudi. K sreči različica Omikron, ki je zelo nalezljiva ni tako huda.

Rekord! Včeraj zaznali preko 12.000 okužb

V ponedeljek recimo je bilo ob 13.807 opravljenih PCR-testih potrjenih 8.681 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 62,9 odstotka. Po neuradnih podatkih, portala Siol.net, pa so včeraj v Sloveniji potrdili kar neverjetnih 12.019 primerov okužb z novim koronavirusom, Prevladuje različica omikron.

Veljati so začele spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, ki uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Zaradi naraščanja števila okužb pa bo, razen za rizične skupine, PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Od danes na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med izjeme od napotitve v karanteno spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Danes se zaradi izjemnih obremenitev laboratorijev spreminja tudi protokol PCR-testiranja. Za osebe brez simptomov je tako po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testno točko, ter osebni dokument.

Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-test.

(podrobne podatke s stanjem po občinah bomo objavili takoj, ko jih dobimo)

Povezane objave

Število okuženih narašča. Kje so sedaj Golobovi anticepilci?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert okužena s koronavirusom. Kaj je zapisala?

Poglejte si to! To so spremembe zakona o nalezljivih boleznih.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več