Se v slovenskem hotelu Interkontinental sramujejo slovenščine?

hotel Interkontinental, slika: ihg.com/

Sramota sredi Ljubljane. Elitni petzvezdični hotel InterContinental, ki stoji sredi Ljubljane, na spletni strani, kjer gostom predstavlja svoje storitve, sploh nima opcije za izbiro slovenskega jezika.

Na spletni strani slovenskega hotela Interkontinental le angleški jezik?

Na Tržnem inšpektoratu RS ter Inšpektoratu za kulturo in medije očitno ne ukrepajo, nad dogajanjem pa so ogorčeni tudi zamejski Slovenci. Da se mora v Sloveniji uporabljati slovenski jezik pravi tudi zakon. Že prvi člen zakona o javni rabi slovenščine določa, da je Slovenski jezik (v nadaljnjem besedilu: slovenščina) uradni jezik Republike Slovenije. V njem poteka govorno in pisno sporazumevanje na vseh področjih javnega življenja v Republiki Sloveniji, razen kadar je v skladu z Ustavo Republike Slovenije poleg slovenščine uradni jezik tudi italijanščina in madžarščina in kadar določbe mednarodnih pogodb, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, posebej dopuščajo tudi rabo drugih jezikov.

11. člen zakona o rabi slovenskega jezika pravi da upravitelji koncesijskih omrežij in omrežij, subvencioniranih iz javnih sredstev, svojim slovenskim uporabnikom ne smejo dopuščati predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih.

Očitno se v hotelu Interkontinental sredi Ljubljane požvižgajo na slovenske zakone in ljudem na njihovi uradni spletni strani www.ihg.com/intercontinental/hotels/us/en/ljubljana/ljuha/hoteldetail ponujajo svoje storitve le v angleškem jeziku.

Kot je dejal  Dr. Miran Košuta iz Križa pri Trstu, izredni profesor, predstojnik stolice slovenskega jezika in književnosti na Oddelku za humanistične študije Univerze v Trstu. “Julijski krajini se kot avtohtoni Slovenec dan na dan borim za strešico na svojem priimku, za enakopravno javno rabo lastnega jezika, potem pa ugotovim, da je v matičnem srcu slovenstva, v hotelu sredi Ljubljane spletno izginila ne samo strešica,  ampak že kar jezik sam: moja, naša slovenščina.” Piše portal Vestnik.

Čeprav lep na pogled in veličasten slovenski hotel Interkontinental je očitno, lep samo navzven. Na spletni strani pa brez prave in pristne domače vsebine – slovenskega jezika?

 

Povezane objave

Prava drama, kot v filmu. Primorec grozil, da se bo razstrelil. Pogajalci in policisti na delu! #video

Novi svet RTV po poti Severne Koreje? Prepovedali bi snemanje, komentiranje, tvitanje in še kaj?

Romana Tomc deležna toplih in prijateljskih pozdravov, na srečanju prijateljev Nove24TV. #foto

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več