Šok za vse, ki uporabljajo telefone Huawei. Kaj se dogaja z dostopom do googlovih aplikacij?

Ker je Google je prekinil sodelovanje z Huaweijem, je onemogočil dostop do trgovine z aplikacijami Google Play.

Uporabniki Huaweia pozor!

Obstoječi uporabniki naprav Huawei in Honor naj bi ohranili dostop do varnostnih posodobitev sistema in aplikacij, a zelo verjetno ne bodo dobili noveverzije Androida, ki naj bi bila objavljena še letos. A kaj to dejansko pomeni za posodobitve sistema Android na obstoječih napravah in kaj za prihodnje mobilne telefone, še ni povsem jasno. Huawei je namreč izgubil dostop do sistema Android in bo lahko dostopal le do javnih različic sistema, izgubil pa je tudi dostop do Google Playa, kjer so aplikacije kot Gmail, Zemljevidi, Youtube in podobno.

Pri Androidu so zapisali: na vprašanja uporabnikov Huawei v zvezi z našimi koraki za uskladitev z nedavnimi ukrepi ameriške vlade odgovarjamo: Zagotavljamo vam, da bodo v skladu z vsemi ameriškimi vladnimi zahtevami storitve, kot sta Google Play in varnost iz storitve Google Play Protect, še naprej delovale na obstoječih Huawei napravah.

“Pripravljali smo se na to,” je v prvem odzivu za japonske medije dejal prvi mož Huaweija Ren Zhengfei. Podjetje, ki vsako leto kupi za 67 milijard ameriških dolarjev komponent, naj bi pospešilo lasten razvoj teh komponent.  Po nekaterih informacijah se je Huawei že dlje časa pripravljal na tak možen scenarij in je razvijal svoj operacijski sistem in tudi aplikacije.  Ukrep ZDA bi lahko izjemno prizadel Huawei, ki je že prehitel Apple in postal drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, jasno pa so tudi izrazili namero, da v kratkem prehitijo Samsung. Je pa vprašanje, ali bi bili potrošniki na zahodu pripravljeni kupiti mobilni telefon, če bi obstajalo tveganje, da na njem ne bo delovala Googlova elektronska pošta, zemljevidi ali Youtube.

M.G.

Povezane objave

V SDS žalujejo. Poslovila se je Katarina Culiberg. Bila še tako polna življenja, ciljev in navdiha!

Umrl je velik domoljub, nekdanji poslanec in član IO SDS, Srečko Hvauc

V Hotinji vasi bo veselo in se bo pelo! Tam bo tudi naša ekipa z neposrednim prenosom!