Sredi Ljubljane zmerjali člane narodno zabavnega ansambla!

Je lahko še kaj bolj sramotno od tega, da Slovenec žali nekaj, kar je pristno slovenskega? Očitno je v Ljubljani vse mogoče.

Ljubljančani žalili slovensko narodno zabavno glasbo

Slovenska narodno zabavna glasba je več, kot le glasbe. Je del slovenske identitete, dal slovenske kulture in naroda. Pred meseci so tovrstno glasbo zmerjali, da ima fašistične predznake, iz nje so se delali norca celo novinarji. Spomnimo, kako so celo grozili harmonikarju, ki tovrstno glasbo igra na Prešernovem trgu. A kljub temu slovenska narodno zabavna glasba ostaja del slovenske identitete, prepoznavnosti, kulture in zgodovine.

Neprijetno izkušnjo s posmehovanjem in zmerjanjem zaradi slovenske narodno zabavne glasbe  so na družbenem omrežju facebook delili tudi člani ansambla Fehtarji. To so zapisali (nelektorirano):

[JE IGRATI NARODNO-ZABAVNO GLASBO RES SRAMOTNO?] Danes zjutraj smo imeli še zadnji dan snemanja videospota za naš prihajajoči singel »Moja Slovenija«, ki ga izdajamo naslednji petek. Malo pred sedmo uro se zberemo na Kongresnem trgu v naši lepi prestolnici Ljubljani, kjer smo nameravali posneti nekaj finalnih kadrov. Točno na tem mestu se bo namreč odvil 20. maja naš koncert, katerega Fehtarji in več tisoč obiskovalcev nestrpno čakamo. Dogovorili smo se, da bomo oblečeni v srajce in »irharce«. Tako se namreč imenujejo usnjene hlače, ki so sestavni del slovenske narodne noše.

Ravno pričenjamo s prvim kadrom, ko v našo bližino pristopi skupina 3 mladenk in mladeniča, ki pridejo opazovat dogajanje. Režiser zakliče »akcija« in zazvenijo prvi takti naše melodije, katera ima klasičen »narodno-zabavni« zven. Lepo je bilo slišati slovensko narodno-zabavno glasbo sredi Ljubljane, sploh ker nas je vznemirjala misel, da bomo to pesem na tem mestu kmalu lahko igrali za širšo množico naših poslušalcev. Nato pa sledi šok. Grupa mladih, ki je pred tem pristopila v našo bližino, začne živalsko vpiti na nas: “P**ka vam materna Slovenska! Sp**dite v tisto jebe** selo od ker ste pršli! Crknite prokleti kmetje!« Spogledamo se. Seveda smo obnemeli. Želeli smo obrazložitve in vprašali kaj želijo od nas? Oni pa nadaljujejo: »Utaknite si te irharce pa hozentregarje nekam! Pridite raje ob 12ih, ko nas bo več!«

V glavnem mestu NAŠE SLOVENIJE smo v deloma slovenski narodni noši snemali videospot za narodno-zabavno pesem s SLOVENSKIM besedilom, v kateri pojemo o ljubezni do naše DOMOVINE. Nakar nas štirje mladci, ki so govorili tekoče slovensko, obmetavajo s takimi vulgarnimi in neprimernimi opazkami. Kaj nismo v Sloveniji? Kako je to sploh mogoče? Ali je sramotno poslušati našo glasbo, po kateri nas poznajo evropski narodi? In najpomembneje: JE BITI SLOVENEC SRAMOTA?

Se razume, seveda bi mu najraje prešteli zobe in pretipali rebra. Vendar nas starši niso tako učili. Tudi če ne sprejemamo drugačnosti, oziroma se z nečim ne strinjamo, to še ne pomeni, da bomo ljudi vsesplošno žalili in jih označevali. Pričakovali bi, da se ljudje mirno umaknemo, če ne sprejemamo okusa, mnenj drugih, ne pa da se obkladamo z žaljivkami.

Priznamo, dogodek nas ni pustil ravnodušne. V ustih je ostal grenak okus. Člani skupine Fehtarji tak odnos do slovenske glasbe težko toleriramo. Na Kongresnem trgu bomo izvajali pesmi slovenskih glasbenikov in peli v slovenskem jeziku. Z izborom izvedenih skladb, z izborom naših glasbenih gostov bomo pokazali, da nas plemeniti tudi različnost in da nas poleg športa povezuje lahko tudi glasba. Želimo, da smo, na to, da smo SLOVENCI, PONOSNI!

Spoštovani obiskovalci našega koncerta, mogoče pa velja razmisliti, da 20. maja na Kongresni trg prinesete seboj SLOVENSKE ZASTAVE. Fehtarji se strinjamo, da bi bil pogled na množico le njih izredno lep.

 Kot so zapisali člani ansambla Fehtarji to sporočilo niso zapisali zaradi kakršnegakoli političnega prepričanja, ampak iz zavedanja, ali je res igrati slovensko narodno zabavno glasbo sramotno? Iz vsega zapisanega smo tudi v uredništvu našega portala ostali brez besed. 


Povezane objave

Posnetek, ki ga še niste videli. Čisto od blizu. Pritekel k Ronaldu se slikal in ga poljubil! (video)

Trenutek, ko je tovorna ladja porušila most v mestu Baltimore v ZDA (video)

Zala Klopčič se je z videom odzvala na napade portala Oštro in RTV